Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Граждани настояват за публичен регистър на GSM-антените във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 14.08.2009Коментари ()18234
© Varna24.bg
Да се създаде публичен регистър на всички монтирани във Варна GSM-антени ще настояват пред местната власт жители на града. Все още умуват обаче дали да създадат инициативен комитет от домоуправители, който да застане зад исканият в писмо до кмета. Другата възможност, която гражданите обмислят, е организирането на подписка. Целта е тя докаже широката обществена подкрепа за идеята. Нейните инициатори са жители на район "Младост". Неотдавна те се надигнаха срещу монтирането на базова станция на мобилен оператор върху покрива на вх. 7 на бл. 146 в кв. "Младост". Срещу съоръжението, чието поставяне започна през втората половина на месец април, бяха събрани подписите на около 1200 души от съседните 18 входа, както и на родителите на всички 330 възпитаници на детска градина "Моряче". В протеста срещу антената се включиха и родителите на 100 деца от съседната ясла, както и от професионална гимназия с 1100 ученици. В крайна сметка монтажът се оказа спрян, въпреки че за него е било издадено строително разрешително. В отговор на недоволството на варненци от общинската администрация реагирали на жалбите с обяснението, че базовата станция няма да бъде поставена, тъй като реалната инфраструктура не отговаря на проектната. На Регионалната дирекция за национален строителен контрол пък било възложено да направи проверка във връзка с причините за настъпилото разминаване. Това обясни пред "Черно море" Петко Цветков, домоуправител на вход в бл. 143 в кв. "Младост". Той се позова на писмото, което е получил от инж. Пламен Пенев, шеф на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Въпреки сигналите и получения от кметската администрация отговор конструкцията на GSM-антената още не е демонтирана, тревожат се хората. Поради съмненията, които е предизвикало у тях поставянето на базовата станция върху вх. 7 на бл. 146 в кв. "Младост", те са решили да настояват ДНСК да провери документацията на всички антени на мобилни оператори. Чрез инициативен комитет или подписка гражданите искат и публичен регистър за тях. С намерението да се предложи на местните власти във Варна комплекс от мерки, които могат да намерят приложение в града, Петко Цветков изпратил писма до администрациите на общините Пловдив и Сливен. Към тях той се е обърнал с молба да предоставят подробна информация за основанията, на базата на които в тези градове се издават заповеди за демонтаж на базови станции от покривите на жилищни сгради.

От Пловдив отговорили, че с решение на Общинския съвет от 25 юни тази година, на кмета е възложено да сформира експертна комисия от специалисти, граждани и местни депутати, която да прегледа документацията на монтираните излъчватели и в случай на незаконосъобразност да се разпореди тяхното премахване. Това важи и за базовите станции, които не отговарят на допустимите нива на електромагнитните полета. Решението обаче е обжалвано в съда от мобилните оператори, гласи още писмото от главния инженер на община Пловдив.

Съвместна проверка с компетентните държавни органи на всички изградени ретранслатори е възложена и на кмета на Сливен. Решението за това е на местния парламент, който настоява при издаването на разрешения за строеж от общинската администрация задължително да се взема под внимание писменото съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се заемат общи части, съгласието да е изразено с нотариална заверка на подписите. На кмета на Сливен е възложено още да изиска от мобилните оператори схема с монтираните излъчватели, технически данни за мощността им, протоколи от измерванията съгласно хигиенно-защитните зони, а при наличието на няколко съоръжения на различни мобилни оператори, които работят в един и същи честотен обхват, да се предостави и становище от РИОКОЗ. В случай на нарушения да се пристъпи към премахване на базовите станции, се изтъква още в решението на сливенския Общински съвет.

В този дух са и исканията на варненци. Те се надяват, че общинската администрация в морския град ще обмени опит с колегите си от другите градове в страната. Заради опасността за здравето на хората гражданите, освен това, смятат, че би трябвало да се забрани монтирането на електромагнитни излъчватели върху училища, детски градини, ясли, учебни и здравни заведения. За да могат да обосноват тезите си пред кметската администрация, те вече са се свързали с учени от Техническия университет във Варна. В исканията им се изтъква и необходимостта от проверка за наличието на незаконни GSM-антени. По официални данни във Варна има изградени около 190 базови станции на мобилни оператори.




Още по темата: общо новини по темата: 21
26.11.2010 »
10.08.2010 »
21.07.2010 »
13.07.2010 »
12.07.2010 »
28.06.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Grazhdani-nastoyavat-za-publichen-registur-na-GSM-antenite-vuv-Varna-105024
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.