Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отличници заминават в ЦЕРН
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 18.08.2009Коментари ()1511
© Bulphoto
Първата група ученици ще заминат на обучение в края на тази календарна година в европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов във варненската обсерватория. „Догодина се надявам, че към ЦЕРН ще се отправят първите студенти отличници. Ако те се харесат на тамошните учени, защо да не започнат там и своята кариера. Няма значение от кои университети са, важното е да се изготвят критериите, по които ще бъдат излъчвани, и да са достатъчно изявени" - посочи шефът на местния парламент.

Детектор за космически лъчи ще бъде една от бъдещите придобивки на НАОП „Николай Коперник" във Варна. Това съобщи новият директор на базата Свежина Димитрова. Покупката ще даде възможност на гражданите да наблюдават директно процесите, върху които работят учените в европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН. Местните изследователи разполагат с мултимедия от последното посещение на наши учители в лабораториите на големия адронен колайдер. Поредната визита стана факт отново благодарение на председателя на местния парламент Борислав Гуцанов, подчерта Димитрова. Друга перспектива пред новото ръководство е да се създадат условия за организирани посещения на чуждестранни туристи. Тази есен се предвиждат нощни наблюдения на небето за варненци. Предстои още разработването на лаборатория по модел на тази в международния изследователски център, както и обучение на учители от началните класове. Целта е да се възвърне интересът на младите хора към природните науки.

Общинската програма за повишаване на квалификацията по физика и астрономия има за цел да прерасне в национална. За това НАОП ще търси съдействието на новия министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Експериментът с колайдера ще стартира отново през ноември, след като последната неизправност е вече отстранена.

Борислав Гуцанов получи благодарствен адрес по повод основно съдействие в начинанията на астрономите и физиците. Още подобни писма са предвидени за кмета Кирил Йорданов, зам.-кмета Коста Базитов и началника на РИО Николинка Даскалова.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otlichnici-zaminavat-v-CERN-105629
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.