Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хиляди българи се събраха на Петрова нива за отбелязване 106-тата годишншна от Илинденско - Преображенското въстание
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 23.08.2009Коментари ()1164
Традиционният събор на Петрова нива и тази година събра хиляди българи, дошли от цялата страна , за да почетат паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Това съобщиха от офиса на Маруся Любчева от БСП. Съборът, организиран от Община Малко Търново, Съюза на Тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Антим І" - Бургас доказа, че родолюбието и патриотизмът са водещи не само, когато става въпрос за история, но и за определяне на посоките на бъдещето. Много млади хора пристигнаха в прочутата местност още от сутринта, през целия ден Странджа се огласяше от песните на фолклорни тракийски състави от страната. По традиция бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите Преображенци в Храм-костницата „Света Петка".

На официалното национално честване и заря-проверка присъстваха народни представители от различни политически сили, Областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, Началникът на щаба на ВМС контраадмирал Пламен Манушев., официална делегация на Съюза на тракийските дружества в България - Проф. Иван Филчев, Красимир Премянов и Маруся Любчева, зам. председателката на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Градева, кметове на съседни общини и др.

„Думите не са достатъчно, за да изразят признателността ни към знайните и незнайни герои от Илинденско-Преображенската епопея, към онези млади, буйни и мечтателни глави, поставили себе си в служба на Отечеството..." произнесе в словото си зам. кмета на Община Малко Търново, а те прозвучаха като клетва от присъстващите на честването.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Hilyadi-bulgari-se-subraha-na-Petrova-niva-za-otbelyazvane-106-tata-godishnshna-ot-Ilindensko-Preobrazhenskoto-vustanie-106297
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.