Вижте каква заплата взима един готвач на морето | ||||||
| ||||||
Заради епидемията много от работещите в ресторантьорския бранш вече са се насочили към друг вид работа. "Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово", коментира Манол Тодоров – ресторантьор. Въпреки несигурната обстнановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач."През месец февруари отчитаме значителен ръст в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в Бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари", обясни Пенка Кирилова, директор на РСЗ Бургас. Повече са и новорегистриращите се готвачи у нас, търсещи работа. За разлика от преди година обаче в мрежата на европейските служби по заетостта няма нито един готвач от чужбина заявил желание да работи по родното Черноморие ."Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач", обясни Пенка Кирилова. За това пък заплатите за готвачи започват от 2000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4 000 лева месечно възнаграждение."В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри", обяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор. В бранша смятат, че очакваният летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от миналогодишния. |
Още по темата: | общо новини по темата: 465 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница |