Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експетри съветват да не приемаме хляба като хранителен продукт, а като десерт!
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 30.11.2021Коментари ()1142
© Varna24.bg
Всекидневната консумация на бял хляб може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и затлъстяване. Това коментира лекарят диетолог Елена Соломатина пред "Москва 24“. Според нея само по себе си брашното, от което се приготвя белият хляб, в човешкия организъм работи по същия начин, както и захарта.

"Дори ако в хляба има просто бяло брашно, вода и мая, по същина това е захар, а не хляб. Когато го изядем, се повишава нивото на глюкозата, известно време чувстваме прилив на енергия, след това рязко се появяват умора, раздразнителност“, предупреждава Соломатина. Това на свой ред може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и много рязко покачване на тегло, с което след това е трудно да се справим.

Затова, по думите на диетолога, е по-добре да не се злоупотребява с бял хляб. "Понякога може да се хапне филия, но трябва да се помни, че това е просто десерт, а не хранителен продукт“, уточни диетологът. Най-добре е да се консумира пълнозърнест хляб, казва експертът. В него има повече полезни витамини, микро- и макроелементи. Освен това в пълнозърнестия хляб се съдържат полезни за стомаха фибри и необходимите за вегетарианците витамини от групата В, уточнява д-р Соломатина.

По-рано нутрициологът Анастасия Гаврикова предупреди за опасността от макароните в ежедневното меню. Д-р Гаврикова пояснява, че 90% от всички макарони съдържат глутен, чиято употреба в големи количества може да доведе до синдром на раздразнените черва, автоимунни заболявания и проблеми с кожата, твърди тя пред РИА Новости.

По думите ѝ разнообразието на съставките е основно правило при съставянето на менюто. 

Тя добавя, че може да се даде предпочитание на паста без глутен: това са фунчоза, ширатаки, паста от грах, нахут, царевица. "Обърнете внимание на опаковката да пише "без ГМО“, заключава експертът.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ekspetri-suvetvat-da-ne-priemame-hlyaba-kato-hranitelen-produkt-a-kato-desert-1164421
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.