Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сменяме през април и луминисцентните лампи
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 30.10.2009Коментари ()1711
© Varna24.bg
След обикновените крушки, през април следващата година ще трябва да забравим и досегашните луминисцентни лампи. Съгласно европейските регламенти те ще трябва да се заменят с нови по-енергийно ефективни. Това каза председателят на Българската асоциация на електротехниката и електрониката Румен Атанасов. Той обясни, че досега произвежданите ще се предлагат до изчерпването си в търговската мрежа. Производството и вносът на нови обаче категорично се забранява.

Около 100 лева на година може да спести едно домакинство, ако ползва от новите, енергоспестяващи крушки, вместо старите 100-ватови, добави Богомил Николов от Българската национална асоциация на потребителите.

Монтирането на панели за топла вода пък се изплаща за 3 години, категоричен е той. Другото, което може да се направи е да се поставят таймери на електроуредите, за да се включват и изключват в определено време. От асоциацията предлагат на компаниите да започнат да произвеждат електроуреди с вградени такива. Най-силно влияние в домакинството освен крушките оказвала смяната на бойлера или готварската печка.

В момента се работело и по въвеждането на достъпни и разбираеми от потребителите етикети на електроуредите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Smenyame-prez-april-i-luminiscentnite-lampi-116962
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.