Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Млад специалист по "Национална сигурност" от Варна: България трябва да бъде реален, пълноценен и равноправен съюзник на НАТО
Автор: Пламена Николова 16:26 / 27.01.2022Коментари ()5338
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Бакалавър по "Национална сигурност" във ВСУ "Черноризец Храбър" изпрати до Varna24.bg коментар, писан за турски информационен сайт по една от най-горещите теми напоследък. Публикуваме споделеното от Сали Сунай без редакторска намеса:

"Една новина последните дни разбуни духовете в парламента и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатите. Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

Опасността от война между Русия и Украйна не възникна току-така. Предпоставките за нея са се трупали десетилетия наред. Аргументите, които днес привежда руският президент Владимир Путин, са пуснали корени далеч назад в миналото, още в Средновековието, когато части от днешна Русия и от днешна Украйна влизат в пределите на могъщата Киевска Рус. Тъкмо оттам Путин черпи убеждението си, че става дума за "един народ“, към който той причислява и хората в Беларус.

След изказването на руския външен министър, в което споменава изрично Румъния и България, ситуацията в страната се напрегна и бяхме свидетели на политически сблъсъци. След множество критики от страна на опозицията в парламента, министър-председателят съобщи позицията на МС пред Народното събрание.

Българската държава трябва да има ясна позиция, близка до национален консенсус. Няма спор, че в Народното събрание с изключение на една, всички политически партии са с изразени евроатлантически ценности. И от изразените позиции видяхме, че две мнения по въпроса в подкрепа на НАТО няма. Нужно е очертаване на българските ценности по отношение на сигурността и съюза ни с НАТО. Защото НАТО освен военен съюз е и политически. Новият век постоянно ни поставя пред сблъсъци на политически идеи и война, чрез информация и дезинформация. За повече от 15 години, българското общество трябваше да се чувства без съмнения и предразсъдъци, като част от натовската общност. Защото това е позицията на българските правителства и решение на българските граждани от далечната 2004 г.

Поради фактическата обстановка, че България е консуматор на сигурност в рамките на НАТО последните 10 години и с пасивната си позиция в съюза, кара българските граждани да се съмняват в равноправието на България в НАТО.

Общественото мнение е, че ние като държава не сме пълноценен съюзник на военния съюз. Избягването на българските правителства последните години от отговорност и невземане на убедителни решения, разубеди българските граждани, че НАТО е естествен съюзник на България. Последното правителство на България беше с участието на националисти и това оказа голямо влияние на общественото мнение и позицията на България спрямо Русия. Факт е, че има нови националистически движения, които имат трибуна в НС с позиция различна от евроатлантическия дух. Забелязваме и неубедителната позиция и на министъра на отбраната.

Българските граждани възприемат НАТО като чуждо присъствие, а не като част от българската отбрана и сигурност. Експлоатацията на напрежението е реална. България трябва да бъде реален, пълноценен и равноправен съюзник на НАТО  със стратегическа позиция и действия. Влошаването на ситуацията на сигурност и реалната заплаха ще окажат голямо влияние върху българската енергетика".



Още по темата: общо новини по темата: 57
25.02.2022 »
19.02.2022 »
17.02.2022 »
17.02.2022 »
17.02.2022 »
15.02.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Mlad-specialist-po-Nacionalna-sigurnost-ot-Varna-Bulgariya-tryabva-da-bude-realen-pulnocenen-i-ravnopraven-suyuznik-na-NATO-1201061
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.