Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Депутати от ДБ настояват премиерът да поиска връщането на архивите на Царство България
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 07.02.2022Коментари ()1216
©
Премиерът Кирил Петков да поиска връщането на архивите на Царство България, които са заграбени от Червената армия. За това настояват депутатите от "Демократична България“ Георги Ганев и Мартин Димитров.   

Смята ли за нормално правителството на България част от историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до нея? Какви постъпки ще бъдат направени пред правителството на Русия за връщане на архивите, питат двамата депутати, цитирани от БГНЕС.

След 9 септември 1944 г. за Русия са изнесени 140 чувала с "трофейни“ български документи. Става дума за архивите на МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици.

Георги Ганев и Мартин Димитров припомнят, че от 2004 г. българската държава прави опити да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия, но досега Русия игнорира тези искания, позовавайки се на Федералния закон №64 от 15 април 1998 г. "За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращи се на територията на Руската федерация".

Двамата български народни представители подчертават, че през септември 2021 г. Европарламентът е призовал Москва да върне заграбените от Червената армия през 1944-1945 г. архиви на страните от Централна и Източна Европа, тъй като това не са военни трофеи.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Deputati-ot-DB-nastoyavat-premierut-da-poiska-vrushtaneto-na-arhivite-na-Carstvo-Bulgariya-1208004
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.