Подигравахме им се, че са бедни, а сега пазаруваме от тях - заплатите им по-високи, цените им по-ниски | ||||||
| ||||||
Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино, и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България? С разхлабването на ковид мерките на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5-6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика. Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката. В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни. "Режа им по два-три килограма. Но купуват и свински ребра, джолани", споделя Мариано. "Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени", допълва Доримеа. И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас. "На сметка е. Пазарувам от тук всички продукти, включително и агнешкото, което е 14-16 лева за килограм и е натурално, и е по-вкусно, отколкото от веригите. Салати, краставици, всичко е по-евтино", добави Росен Генчев. На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е един лев и 58 стотинки, доматите са почти 5 лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7 лева и 90 стотинки. И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата. "Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества", коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител. Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева, съобщава БНТ. Като прибавим яйцата и козунака, сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния. |
Още по темата: | общо новини по темата: 103 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница |