Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес казват кой ще е новият шеф на театъра
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 19.01.2010Коментари ()1110
© Varna24.bg
По всяка вероятност днес ще стане ясно кой е победителят в конкурса за нов директор на ДТ "Стоян Бъчваров" Варна. Това съобщи, актьорът и режисьор там Стоян Радев. 10-членна комисия с представители от Министерството на културата и община Варна, театрални критици и мениджъри оценяваха кандидатурите. Предполага се, че всеки един от претендентите за шефския пост е насочил идеите в концепцията си към най-сериозния днешен проблем - как културният институт да оцелее в условията на криза. Събеседването беше насрочено за средата на януари, а неофициалната информация е, че в него ще бъдат допуснати четирима кандидати. Най-млад между претендентите е актьорът Пламен Димитров (1960), който от лятото на 2009 г. изпълнява длъжността директор на Драмата по препоръка на дългогодишния ръководител на театъра Дафинка Данаилова. Завършил е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Енчо Халачев. Преди да дойде във Варна, е работил в театрите в Димитровград, Ловеч, Враца и Плевен, където е изиграл над 50 роли. За него казват, че мрази войнстващата посредственост и хаоса, че е талантлив и интелигентен, че държи на работата в екип и умее да уважава това, което правят колегите му.

Най-възрастният кандидат за шефския пост е актьорът Йордан Мутафов (1934). Той е завършил актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов и от 1965 г. играе в трупата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров", като известно време е бил зам.-директор по административните въпроси. Освен на театрална сцена (последната му роля е във френската комедия "Наздраве") има и няколко участия в киното. Режисьорът Явор Гърдев го ангажира да играе и в "Дзифт". За него казват, че много държи на добрия климат в колектива.

Без да е официално потвърдена, все повече се шири информацията, че за директорското място кандидатства и актьорът Мариус Донкин (1950). Роденият във Варна популярен артист е познат от ролите му в Народния театър "Иван Вазов" и от големия екран. Между най-популярните му филмови превъплъщения е образът на цар Симеон от "Златният век". "Нашето време се мъчи да дискредитира онова, което е правено в минали години. Съвременните водачи не вземат поуки от миналото, искат да строят бъдещето отсега нататък. Все започваме отсега нататък. А знаем от световната история какво е равнището на държави, които имат кратка история..." Това са думи на Донкин пред в. "Черно море" отпреди 3 г.

Според запознати четвъртият кандидат за директорския пост е Тодор Анастасов, завършил режисура при големия Крикор Азарян.

Източник: chernomore.bg




Още по темата: общо новини по темата: 4
26.10.2012 »
21.01.2010 »
20.01.2010 »
12.01.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Dnes-kazvat-koi-shte-e-noviyat-shef-na-teatura-132488
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.