Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С брашно от миди захранваме стопански птици и животни
Автор: Екип Varna24.bg 18:08 / 02.02.2010Коментари ()3633
Брашно от черупки на миди, с което ще бъдат захранвани стопански птици и животни, е крайната цел на уникален за България проект "Използване на морски биологични ресурси и продукти от тях като екологични добавки за храни на птици и преживни животни" с координатор Института по рибни ресурси - Варна (ИРР), към Селскостопанска академия (ССА).

Съвместната разработка на ИРР със Земеделския институт в Стара Загора (ССА) и Фондация "Център за обучение и научни инициативи" обединява морските и сухоземните интереси и ще допринесе много в битката за запазване на биоразнообразието и екологично чистите видове.

По проекта, който вече е одобрен, ще бъде изградена мидена ферма, чиято продукция ще се използва за производство на месомидено брашно, източник на калций в храната на птици и преживни животни. Брашното се получава при стриване на мидените черупки. На тоя етап все още не е разработена концепция как и за какво ще се използва месото от мидите, но варианти в това отношение не липсват, тъй като мидената ядка се счита за обичан морски деликатес. От всички селскостопански животни птиците са най-чувствителни към недостига на калций и фосфор в храната, особено високопродуктивните носачки.

Очаква се да се намали чупливостта на черупките при кокошките носачки и да се увеличи млеконадоят при кравите.

Специалистите са установили на базата на изследвания, че организмът на животните усвоява около 80 на сто от калция, който се съдържа в миденото брашно. В същото време усвояемостта на калция, който се съдържа например в изкуствените продукти под формата на таблетки, достига най-много до 50 на сто. Проектът е на стойност около 310 000 лв.

"Изграждането на мидената ферма трябва да започне в периода май-юни т.г. и се очаква да приключи до края на 2010-а. Това ще бъде първото подобно предприятие у нас, а интерес да се включи в процеса вече има от страна на изследователски институт в Италия", каза за в. "Черно море" ст.н.с. II степен д-р Даниела Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна и ръководител на проекта. Тя уточни, че 80 на сто от средствата по проекта ще бъдат реализирани за оборудването и за обезпечаването на процеса на отделяне на мидите и смилане на черупките до брашно. Преди да бъде изградена фермата обаче, ще бъде извършен качествен мониторинг на средата, тъй като е много важно продукцията да е екологично чиста. Едва тогава ще бъде заложен спатовият материал, след което в хода на работата процесът ще се оптимизира.

Любопитното е, че технологичният процес ще стартира още на борда на научноизследователския кораб "Проф. А. Вълканов", собственост на института, който ще обслужва фермата, и ще бъде финализиран в базата на ИРР.

"Ще започнем с отглеждането на черната мида, която е най-благодатна и най-наблюдавана от нас. Крайният продукт - брашното, ще бъде екологично чисто, т.е. оставаме верни на принципа да бягаме от химията и повсеместното замърсяване. За нас връщането назад към природата и разумното, а не грубото използване на морските ресурси, винаги са били приоритет в работата", казва Даниела Петрова.

Като се има предвид приоритетното развитие на аквакултурите в световен план и европейските директиви за рибарство и аквакултури, закупуването на модерна, съвременна апаратура ще допринесе за високо качество на анализите.

По проекта вече има и виждане за бъдещата реализация на крайния продукт - както на вътрешния пазар, така и в чужбина.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/S-brashno-ot-midi-zahranvame-stopanski-ptici-i-zhivotni-136117
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.