Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спецове нищят ремонта на площадки и градинки
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 03.02.2010Коментари ()765
Спец комисия, която да ревизира проектите за облагородяване на междублоковите пространства, реализирани през миналата година във Варна, поиска общинският съветник от ГЛАС Красимир Узунов. Той заяви, че с парите, които общината е вложила в 2-3 от местата може да се озелени цял квартал. Узунов визира конкретно проектите в „Чайка" и „Възраждане". В първия, срещу 804 990 лв. общината е получила минипарк с обособени няколко зони в него. Във „Възраждане" е направено частично благоустрояване, при което е вдигната и нова детска площадка, ремонтирани са алеите и междинните пътеки. За дейността администрацията е платила близо 600 000 лева. Според Узунов парите са прекалено много и назначената комисия трябва да разгледа количествено-стойностните сметки, за да проследи как са били разходвани. Той дори изяви желание заедно със свои колеги и представители на администрацията да посетят местата и да проверят какво е направено на практика срещу тези пари.

Постоянната комисия „Архитектура" занапред ще разглежда искания за пристрояване или отстъпено право на строеж единствено след становище на ресорната дирекция в общината. Според съветниците е добре преди да подкрепят дадено предложение, първо да е ясно дали главният архитект изобщо би издал разрешение за строителство. Има опасност да дадем ход на решения, които никога не могат да бъдат реализирани, аргументира се председателят на комисията Владимир Тонев.

Членовете на комисията отложиха приемането на идеята на колегата им Огнян Къчев всеки районен кмет да се задължи да изготви опорни планове на зелените площи. С тях трябвало да се допълни новия Общ устройствен план, за да се гарантира запазването на сега съществуващите зелени територии. Съветниците обаче не успяха да намерят правно основание, на което да задължат кметовете да изготвят такива планове. Така аргументи в подкрепа на идеята трябва да търсят юристите на местния парламент. Никой обаче не отчете, че в общинската наредба за зелените площи изрично е вменено задължението на кметовете да опишат и картотекират всички дървета на поверената им територия.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Specove-nishtyat-remonta-na-ploshtadki-i-gradinki-136189
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.