Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненското летище с терминал по английски проект
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 03.02.2010Коментари ()1216
© Varna24.bg
„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД изпълнява инвестиционната си програма, като инвестира повече от поетите ангажименти, без да редуцира плановете си във връзка с негативното влияние на световната икономическа криза (много други компании преразгледаха и намалиха инвестициите си), съобщиха от пресслужбата на аеропорта във връзка с оплакванията на граждани от състоянието на съоръжението.

Според концесионерите обаче летището разполага с напълно обновена и модерна техника за наземно обслужване. Капацитетът за обслужване на пътници е увеличен с повече от 40%, ремонтиран е перонът за самолети, сменени са старите енергийни системи. Изградена бе нова сграда за пожарна и аварийна безопасност с най-модерна техника. Нови са и търговските обекти. Проверките за сигурност са в съответствие с изискванията, осъществени са екологични проекти, като бетонови вани на резервоарите за гориво. Изграден и бизнес салон за пътниците в бизнес класа. Всички служители са минали езикови курсове. Подменено е оборудването на химическата лаборатория. Важен елемент е новият генерален план за развитието на летището.

В момента се проектира нова терминална сграда на стойност над 30 млн. евро. Проектът за нов пътнически терминал е дело на английската фирма „Халкоу груп" съвместно с „Паскал и Уотсън" (Англия) и „СавантЕлбул" (България). В процес е и цялостен ремонт на ВИП залата на обща стойност около 100 хил. евро.

Повече от 80 000 кубика сняг са почистени от пистата, пътеките за рулиране и перона на летище Варна за времето от 19 януари до началото на седмицата. Използвани са течности и препарати за антиобледенителна обработка, като изразходваното количество е над 36 600 кг. Само за работата на снегопочистващата техника на летището в този период са изразходвани повече от 10 600 литра гориво. За снегопочистване и антиобледенителна обработка летище Варна разполага с роторни снегорини, снегопочистващи машини с четки и гребла, машина за противообледенителна обработка на пистата. Над 500 000 лева са инвестирани от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД за закупуването на допълнителна техника за почистване на сняг и лед на летище Варна. Поради повторно влошените в кратък срок метеорологични условия и големия обем на снега бе наета и външна фирма. Почистването на летището продължи и вчера, като се обработват и участъците, засегнати от валелия през нощта сняг. Обществената зона ще бъде чистена и с допълнителни средства. Промяната на графика на полетите е била неизбежна заради задължителна обработка на пистите. Такава ситуация би се получила навсякъде по света при подобни метеорологични условия.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskoto-letishte-s-terminal-po-angliiski-proekt-136292
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.