Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
105 деца отпаднали от училище първия срок
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 15.02.2010Коментари ()904
© Varna24.bg
105 деца са отпаднали от училище през първия учебен срок във Варненско. Броят им е близо два пъти по-малък спрямо същия период на миналата учебна година, отчетоха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в морската столица. Други 147 ученици фигурират в статистиките на инспектората като заминали в чужбина. Като цяло отпадналите деца са твърде малко на фона на общия брой ученици в региона, възлизащ на 49 926. Най-много сред децата, напуснали образователната система, са от VI и VII клас, съответно 17 и 18. 16 са отпадналите ученици от II и III клас, а с три по-малко - от IV. Класните стаи са напуснали и 10 осмокласници, 7 деветокласници и по 6 ученици от V и X клас.

Основните причини, поради които децата отпадат от училище, продължават да бъдат социални и семейни. Най-често учениците напускат класните стаи заради проблеми в семейството или липса на достатъчно финансиране. В тази насока добри резултати показват програмите на образователното министерство за осигуряване на безплатни закуски за малките ученици, безплатни учебници и училищни автобуси за транспорт на децата, констатират от Инспектората по образование.

Средно по 1,1 неизвинени отсъствия са направили учениците в региона през януари. Поради извинителни причини не са били в час средно по 4,1 пъти, отчетоха от образователния инспекторат. Според наблюденията, броят на отсъствията се запазва спрямо предходните месеци. Почти на 100% са осигурени заместници за свободните часове през първия месец на годината. През януари като свободни са се очертали 8586 учебни часа, като за 8293 от тях са осигурени заместващи учители.

В Министерството на образованието стартира програма „Без свободен час", по която се заплаща допълнително на педагози, взели часове на свои отсъстващи колеги. В създадената за целта банка кадри към РИО фигурират над 700 преподаватели, сред които пенсионирани педагози, безработни и действащи, готови да заместват в часовете на своя отсъстващ колега. Учителите взели свободен час получават за него по 7 лв., като след удръжките сумата се редуцира до 5,60 лева. Трябва да се има предвид, и че ако директорите не осигурят заместници за 70% от свободните часове, ще бъдат санкционирани. Така те могат да лишат колегите си от възможността да получат диференцирано заплащане.

 

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/105-deca-otpadnali-ot-uchilishte-purviya-srok-142681
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.