От производителя до магазина – млечните продукти поскъпнаха с 33% само за година | ||||||
| ||||||
Екип на "Тази събота“ провери как млечните продукти поскъпват от мандрата до витрината в магазина. Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му. "Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов. "Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той. Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година. "Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той. Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни. "С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай. Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът. Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв. |