Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Морето изяде рибарския плаж
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 04.03.2010Коментари ()1207
© Impact Press Group
Рибарският плаж на практика изчезна. От години легендарният плаж бавно, но сигурно бива изяждан от морските течения. „Такова нещо обаче никога не е било" - алармираха сърфисти от клуб „Лазур", който се помещава в спортната база. Преди дни е пропаднала и бетонната плоча пред халетата, където държат сърфовете. Водата е подкопала и корените на дърво, което рухнало. Спортистите имат притеснение, че и базата може да бъде подкопана от водата.

Според отговарящия за базата Стелиан Дъчев има опасност да рухне дори и крайбрежната алея. От 2000 г. насам пясъчната ивица е намаляла с около 15 - 20 метра. На практика вече и пясък няма пред щаба на сърфистите. Останали са само камъни. Прибоят достига само на метър от халетата. По-паметливи припомнят, че на рибарския плаж само преди 15 години освен базата на сърфистите е имало и стоянка с двайсетина лодки, заведение за 200 души и стотици метри свободна площ за плажуващите. Доказателство са и ретро снимки  на клуба  Windsurf varna. Сега морето безвъзвратно е отвоювало тези територии. Малко пясък е останал пред дискотеката на брега.

Абсолютният шампион на България в дисциплината "Фънборд" Павел Оводовский заяви, че положението е трагично, а от години самата сърф база, където са тренирали и участници на олимпийските игри, е пред срутване. Сърфистите са се принудили да мъкнат с личните си автомобили камъни от други места и да ги изсипват пред базата. Засега единствената им надежда остава морето да се отдръпне леко, но другата зима едва ли спортната база ще има този шанс.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Moreto-izyade-ribarskiya-plazh-146644
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.