Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсъждаха приватизацията на варненските ДКЦ-та
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 04.03.2010Коментари ()763
© Varna24.bg
Идеята за приватизация на някои от общинските ДКЦ-та във Варна бе изказана днес на разширено заседание на постоянната комисия по „Здравеопазване" към Общинския съвет. В присъствието на управителите на шесте общински ДКЦ-та, както и на зам.-министъра на здравеопазването доц.Тодорка Костадинова, бе представен анализ на икономическата ефективност на центровете за 2009 година.

Най-високите разходи на ДКЦ-тата са за заплати и осигуровки - около 50-60%. Най-рентабилни са били ДКЦ-4 /в бившата Окръжна болница/ и ДКЦ-1 /бившата Градска болница/ и ДКЦ-5, а с най-неефективни ДКЦ-3 във кв.Владислав Варненчик и ДКЦ-Чайка.

Ако се стигне до приватизация, трябва да останат поне две общински ДКЦ-та, за да може да се провеждат в тях общинските програми. Това ще са центровете с най-добри показатели, засега с такива са ДКЦ-4, ДКЦ-1 и ДКЦ-5, каза зам.-кметът на община Варна доц. Христо Бозов.

„Резултатите на общинските ДКЦ-та във Варна са нормални за тази ситуация, но е нужно да се направи проучване и за пациентите - за техните потребности и удовлетвореността им", каза зам.-министърът на здравеопазването доц.Тодорка Костадинова. ДКЦ-тата обслужват около 40% от населението на Варна, в конкуренцията на Университетската болница „Св.Марина", която е на държавно финансиране и на частното ДКЦ"Еквита", както и на останалите 71 центъра за извънболнична медицинска помощ.

Източник: радио Варна


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obsuzhdaha-privatizaciyata-na-varnenskite-DKC-ta-146759
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.