Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Присъда за отвлечено кметско ловно куче
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 13.03.2010Коментари ()811
Глоба от 300 лв. отнесе 36-годишният ром от Върбица Гюнал С.Д. за кражбата на ловното куче на кмета на новопазарското село Нова бяла река Исмаил Мехмедов. Ромът пресрещнал на 12 февруари 2008 г. в гората край Върбица гончето, обучено за лов на свине, а после го продал чак във Великотърновско. Решението е на Новопазарския районен съд, който освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административното наказание глоба. „Това не беше кражба, а отвличане. Кучето ми е било пресрещнато, докато ние сме били на лов в гората", обясни по телефона вчера стопанинът на четириногото. Крадецът бил бракониер, отсича кметът. „Приятел ми се пишеше", гневи се селският управник и разказва, че наглостта на Гюнал нямала край. Девет месеца кметът обикалял с колата си страната да търси любимото си куче, а похитителят пътувал с него уж да му помага в издирването. Мълчал обаче, че вече бил продал песа за 250 лв. чак във от великотърновското градче Полски Тръмбеш. Според собственика подобни обучени ловни кучета вървели по 600 лв. Тази стойност е приел и съдът. Точно разходките с кмета „изяли главата" на циганина, който не можел да се оправдае пред съда, че не е знаел чие е кучето.

Кметът Мехмедов е един от най-запалените авджии в района. Не могъл да се примири със загубата на своето 6-годишно гонче, обучено за свински лов и тръгнал да обикаля по авджии из цялата страна да го търси. Ходил в Бургас, Ямбол, Варна. Накрая го открил в къщата на местен ловец от Полски Тръмбеш. Там отишъл обаче с полиция, носел като доказателства паспорта и снимките на песа. Така новият стопанин бил принуден да му върне жълто-бялото на цвят гонче на име Маджар. То продължава и сега да е ловният другар на кмета. Наказателното дело срещу крадеца е образувано в Новопазарския районен съд през 2009 г., а решението е от края на фавруари. „Ще искам да ми плати всичките 500 лв., които потроших за бензин, докато обикалах да го търся", зарича се селският управник и се кани да наеме адвокат и да съди похитителя и в частно дело.

Когато гончето изчезнало, Мехмедов още не бил кмет, а собственик на магазин и на изкупвателен пункт за мляко. От материалите по делото става ясно, че подсъдимият се е признал за виновен, че е намерил чужда движима вещ.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Prisuda-za-otvlecheno-kmetsko-lovno-kuche-148747
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.