Изложбата „Потребителят трябва да знае" е до 17 март във Варна | ||||||
| ||||||
Според специалисти, потребителят трябва да знае, че контролът за безопасността на храните трябва да гарантира спазването на нормативните изисквания за производство и търговия с храни с оглед защита здравето на потребителите. Храните и техните етикети не трябва да заблуждават потребителя и да представляват опасност за неговото здраве. За да няма размиване на функции между контролиращите институции, е необходимо да се създаде единен орган в страната, който да се грижи за безопасността на храните. Потребителят също трябва да знае, че основната отговорност за безопасността на храните се носи от производителя. Друг важен факт е, че храните задължително трябва да бъдат с етикети на български език, както и всеки продукт трябва да е с наименованието, под което да се продава. На по-късен етап изложбата ще посети и градовете Пловдив и Русе. Източник: Агенция "Фокус" |