Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Постоянен арест и за четвъртия от групата на Яхия Хашиев
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 17.03.2010Коментари ()2151
© Varna24.bg
Най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" определи днес Варненският окръжен съд спрямо Атанас Г. - четвъртият от групата на Яхия Хашиев, Стефан Караиванов и Красен Александров, разследвани за тежка форма на изнудване. Атанас е привлечен като обвиняем по това дознание в понеделник, тази седмица, след като са били събрани достатъчно убедителни доказателства, че той е съпричастен към действията на групата.

Разследването е започнало през есента на миналата година. На 16 септември 2009 с брутални действия, в това число с употреба на сила и причинена средна телесна повреда четиримата изнудили Цанко Д. да поеме имуществено задължение. От 8 март тази година с постоянна мярка за неотклонение са Яхия Хашиев, Стефан Караиванов и Красен Александров. Тогава стана известно, че Атанас е обявен за издирване. Вчера арестът на тримата беше потвърден и от Варненския апелативен съд.

За да определи днес първоначален арест за Атанас Г. Варненският окръжен съд се съобрази със събраните гласни свидетелства и други материали, които по категоричен начин обосновават съпричастността на 27 годишния строителен специалист към изнудването, за което се разследва. Освен показанията на пострадалия мъж и на друг свидетел, съдът се позова и на видеоматериали, събрани в хода на следствените действия, които потвърждават предположението за участието на Атанас в престъпното деяние.

Съдът констатира, че се касае за криминално деяние, извършено с изключителна бруталност, което законът наказва с "лишаване от свобода" от 5 до 15 години. Нещо повече. В практиката на ЕС при първоначалното задържане на лица, уличени в престъпна дейност от изключително значение за всеки съд, като основание за задържане под стража трябва да бъде преценявана и високата обществена опасност на деянията. Въпреки, че преди два дни Атанас доброволно се е явил пред органите на реда, за да бъде привлечен като обвиняем, съдът днес стигна и до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Атанас Г. може да извърши друго престъпление.

Ако обжалва определението на Варненския окръжен съд Атанас Г. ще се яви пред Апелативния съд във Варна на 23 март.



Още по темата: общо новини по темата: 11
26.10.2010 »
14.10.2010 »
08.07.2010 »
15.06.2010 »
03.06.2010 »
08.03.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Postoyanen-arest-i-za-chetvurtiya-ot-grupata-na-Yahiya-Hashiev-149680
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.