Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Полуразрушена от земетръс Шабла чака още пари от Бойко
Автор: Екип Varna24.bg 11:36 / 18.03.2010Коментари ()925
©
Комисията по възстановяване и подпомагане при бедствия към Министерския съвет все още не е изпратила информация до Община Шабла за точния размер на сумата, която държавата е готова да поеме след земетресението от около 5-а степен по скалата на Рихтер от 5 август м.г. и за срока, в който средствата ще пристигнат. Последните известия, достигнали до кмета от ГЕРБ Красимир Кръстев, са, че междуведомствената комисия ще се изгражда до края на март. При започването на същинската й работа ще бъдат разгледани изпратените документи, добавя Кръстев. "Предварителният преглед не констатира забележки. Въз основа на документацията трябва да се определят сумата и начинът на плащане за частните сгради, църквата, читалището и други обекти с поражения, степенувани като лека или тежка щета", поясни Кръстев.

Той оценява като положителен стремежа към по-голям контрол, за който говори вицепремиерът Цветан Цветанов като оглавяващ комисията. В същото време в общината се тревожат кои от направените разходи ще им бъдат признати. "Ние, каквото можахме, ремонтирахме, защото ставаше дума за щети по административни сгради, детски градини. Не успяхме да се справим с читалището. Налице са структурни нарушения, заради тях комисията, която одитира сградата, ме накара да я затворя. Евакуирал съм всички. Читалището не функционира, нямаме голяма зала. Кинозалата, която ползвахме за съставите, библиотеката, музейната и художествената експозиция, не работят", обяснява ситуацията Кръстев. Кметството е приютило част от читалищните работници.

Дни след земетресението Бойко Борисов пристигна в Шабла и със строго загрижен вид посети поразените сгради, дори се скара на журналистите, че го „преследвали" и в пострадалата църква и не можел да се помоли на спокойствие, влезе и в няколко напукани от земната стихия домове и пред погледите на собствениците им нареди на кметството до седмица да изпратят оценката за пораженията, като добави, че те ще бъдат покрити от държавата.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 31
22.11.2010 »
20.08.2010 »
24.08.2009 »
24.08.2009 »
19.08.2009 »
14.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Polurazrushena-ot-zemetrus-Shabla-chaka-oshte-pari-ot-Boiko-149856
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.