Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Детската агресия се пренесла на улицата
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 27.03.2010Коментари ()1450
© Varna24.bg
Детската агресия се пренесе от училищата на улицата и във виртуалното пространство. В никакъв случай обаче не е намаляла. Тази констатация направи психологът Цвета Стоянова от общинската дирекция по образование на среща с педагогически съветници и училищни психолози. По думите й, виртуалното насилие е един от най-често повдиганите проблеми от родителите, решили да потърсят помощ от специалисти. Майките и татковците често търсели съвети и как да се справят с интернет зависимостта на наследниците си. Актуален бил и въпросът за носене на ножове в училище, който според Стоянова кореспондира най-вече с риалити предаванията, от които копират тийнейджърите. Друг често повдиган проблем се оказва самонараняването. Родителите търсели помощ и за да се справят с юношеските кризи на децата си, породени най-вече от проблеми с общуването. Младежите приемат много тежко отхвърлянето или отчуждаването в училище, посочи Стоянова. Тя отчете, че Варненската община, която от 10 години има активна политика в областта на психичното здраве, може да се похвали с една от най-сплотените групи на педагогически съветници. Прави се всичко възможно и да се подобри координацията между институциите с ангажираност към подрастващите.

Педагогическите съветници в училищата да имат по-висок статут, поиска пък Тинка Динева, съветник в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства. Според нея те могат да заемат и поста заместник-директор, като по този начин ще се подпомогне контакта с родители и учители, който на този етап почти липсвал. В качеството си на зам.-директори съветниците ще следят и отговарят за общуването и психоклимата в училище. Нашата работа не е само кризисна интервенция, тя е дългосрочна и перспективна, а на този етап ние по-скоро работим на парче, представи мотивите си Динева. Според нея съветниците трябва да имат авторитет, за да могат да вършат пълноценно работата си.

Централната и местните власти обръщат повече внимание на обучението и резултатите от него, а не толкова на психиката на детето и оттук произтичат проблемите, изказа мнението си по темата и зам.-кметът Коста Базитов.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Detskata-agresiya-se-prenesla-na-ulicata-152147
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.