Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учат деца да шият екоторби
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 27.03.2010Коментари ()1123
© Varna24.bg
Варненски ученици ще се учат да шият пазарски чанти от естествени материали, за да се намали използването на найлоновите торбички, замърсяващи околната среда. Това предвижда етап от проект на младежката организация „Идея". 20 доброволци вече са ушили 2500 торби, които ще се раздават на няколко ключови места в града.

„Нямаме капацитет да направим примерно 500 000 торбички от естествени материали, но тъй като вече сме минали през целия цикъл на създаването им, можем да обучим други ученици как да си ги шият сами", посочи Мая Ангелова, доброволец от младежката организация.

Успоредно с това ще върви и обучение на младежи по инициативата „10 начина да спасим Земята". Тя тръгва в 12 варненски гимназии и университети. „Това са няколко лесни стъпки от ежедневието, които обаче много биха помогнали за промяна", обясни още Мая Ангелова. По думите й единият от съветите за спасяване на Земята е да си информиран и отговорен потребител. „Замяната на найлоновата чантичка с естествена, означава точно това. Найлонът е много вреден, разгражда се за около 300 години, а в страната ни няма стратегия за справяне с проблема. Затова трябва да се намали употребата му", уточни доброволката. „Друг интересен акцент в обучението е хората да свикнат, когато им е студено не да увеличават градусите на климатиците, а да си облекат по-дебели дрехи", даде още един пример тя.

Догодина организацията смята да организира и младежки обмен. „Предвиждаме да поканим млади хора от 5-6 държави и да разберем как е организирано при тях екологичното образование и какви са добрите им практика", съобщи още Ангелова. Проектът е финансиран от европейската програма „Младежи в действие" и е на стойност 6000 евро.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchat-deca-da-shiyat-ekotorbi-152152
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.