Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Митрополит Кирил: Смисълът на Цветница е да се стараем не да търсим слава, а да служим на другите
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 28.03.2010Коментари ()1641
© Impact Press Group
„Цветница е народното наименование на църковния празник Вход Господен в Йерусалим, защото преди предаването му на мъчения и разпятие на кръст, Исус Христос е искал да покаже, че той идва на земята не за да бъде величан, че той е скромен". Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Той допълни, че затова Христос е пристигнал в Йерусалим „на осле", което се смята даже за обидно, като това показателно за степента на неговото смирение и трябва да служи за пример на всички православни християни. „Господ казва в навечерието точно на този празник, че не е дошъл да му служат, а за да служи той и да даде душата си в откуп за мнозина. Така, че и ние трябва да се стараем да служим на другите. Затова именно Господ казва, че последните ще бъдат първи, а първите, които се кичат с високи титли и първи места, но не изпълняват волята Божия, те ще отидат на последните места", добави още митрополит Кирил. По негови думи, по тази причина трябва да се следва принципа на смирение, любов към ближния, състрадание и милосърдие и най-вече да сме готови да се жертваме за жертваме за свой близък по примера на Христос, което е и смисълът на този празник.

Според митрополит Кирил, особено в празници като Цветница и Великден, трябва да се стараем в нас да възкръснат православно-християнски добродетели като благост, кротост, въздържание и Божията любов да цари в нас, за да почувстваме великата победа на доброто над злото, на живота над смъртта и в нас винаги да царува „тази велика неизразима духовна радост за Възкресението Христово.

Източник: р. "Фокус" - Варна



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mitropolit-Kiril-Smisulut-na-Cvetnica-e-da-se-staraem-ne-da-tursim-slava-a-da-sluzhim-na-drugite-152318
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.