Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Събарят Окръжна, вдигат нова болница
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 09.04.2010Коментари ()11328
© Varna24.bg
„Сградата на Окръжна болница, в която се намират хирургичните блокове, е пред разпад. Затова смятам да поставя въпроса за нова сграда на болницата". Това каза вчера на комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна депутатът от ГЕРБ и неотдавнашен заместник-директор на здравното заведение д-р Красимир Петров. Според него строената през 60-те години сграда, която е най-новата в комплекса на лечебното заведение, е далеч от изискванията за болница, макар че в нея има ремонтирани по еврообразец клиники. Депутатът допълни още, че стягат филм за нелицеприятните кътчета на Окръжна. Най-стара е 130-годишна сграда, която щяла да остане само административна.

Депутатът очерта 2 варианта за изход от ситуацията - вдигане на нова сграда чрез публично-частно партньорство като строителят се обезщети с общинска земя. Или среща с новия здравен министър с конкретни искания и точни разчети. Директорът на Окръжна доц. д-р Лидия Петкова остана леко изненадана от идеята на д-р Петров, която не била споделена с нея. „Старата сграда се нуждае от спешен ремонт, за което алармираме още от лятото на 2009 г. Таванът там е подпрян, за да не падне върху двата бойлера, основите имат нужда от подсилване. Според експертите това ще коства около 100 000 лв.", каза доц. Петкова. Писани били писма до всички възможни инстанции, но без отговор. От сериозен ремонт действително се нуждаели клиниката по реанимация и оперативното отделение, които се намират в най-новата сграда на Окръжна. Основите й също имали нужда от подсилване, допълни още доц. Петкова.

Двата линейни ускорителя - за Онкоклиниката на МБАЛ „Св. Марина" и на варненския Онкодиспансер за малко не скараха общинските съветници, след като стана ясно, че в държавния бюджет няма нито лев за скъпата апаратура. Едни смятаха, че не бива пациентите да се раздвояват, а други - да не се харчат пари за едно и също нещо. В крайна кметка стана ясно, че средствата и за двата апарата за лъчелечение на онкоболните ще дойдат по европейски програми, по които сега се кандидатства. По програмата за регионално развитие се чака ускорител за около 5 млн. лв. за Онкодиспансера. Така бункерът, строен от общината за него, няма да остане празен. „От двата апарата има нужда, те покриват различна част от спецификата на лечение на онкоболните", подчерта зам.-кметът на Варна доц. д-р Христо Бозов.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Subaryat-Okruzhna-vdigat-nova-bolnica-154918
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.