Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Арестуваните пласьори и съучастникът им - полицай остават в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 19:20 / 15.04.2010Коментари ()1565
© Varna24.bg
Най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" определи днес Варненският окръжен съд за Никола Йот. и за Никола Душ., обвиняеми по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Варненска окръжна прокуратура за притежанието и разпространението на марихуана и амфетамини. Третият от съучастниците в престъпната дейност - 22 годишният студент Камен Ст. от днес е с втората по тежест мярка за неотклонение - "домашен арест".

За да определи първоначален арест за 31 годишния районен инспектор от Пето РПУ във Варна Никола Й. и за 23 годишния варненец Никола Д. съдът се съобрази със събраните в хода на следствените действия веществени доказателства. Още при акцията по задържането им в началото на седмицата, органите на реда иззеха при обиски от автомобилите и от домовете им близо 300 грама марихуана и около 70 таблетки амфетамини. Според разследващите двамата са имали водеща роля при реализирането на престъпната дейност. Въпреки, че нито един от тримата обвиняеми лица няма повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, за съда е ясно, че престъплението, за което мъжете се разследват е извършено в съучастие. То е тежко по смисъла на закона, който предвижда за разпространение на наркотици наказание от 3 до 12 години "лишаване от свобода. Съдът намира, че на този първоначален етап събраните доказателства, преценени заедно със секретните справки са достатъчни, за да обосноват предположението, че всеки един от тримата е съпричастен към престъпната дейност. Заради водещата позиция на служителя от Пето РПУ, както и на Николай Д. съдът преценява, че има опасност ако са на свобода те да извършат друго престъпление, или да се укрият от наказателно преследване. Нещо повече. ВОС намира за особено укорима съпричастността на служителя на МВР в престъпната дейност и затова най-адекватната мярка спрямо него в настоящия момент трябва да е "задържане под стажа".

Студентът от ИУ във Варна Камен Ст., за когото прокуратурата също поиска постоянен арест ще търпи по-леката мярка за процесуална принуда, заради чистото съдебно минало и липсата на криминални прояви до настоящия момент. Съдът обърна специално внимание на наблюдаващия прокурор да бъде направено всичко възможно при изтърпяване на мярката за принуда на служителя на реда, да се избегнат посегателства спрямо него. Във връзка с претърпяна наскоро от полицая операция на коляното съдът препоръча и медицинско изследване, което да установи здравословното състояние на обвиняемия.

Ако днешните определения бъдат обжалвани или протестирани, те ще бъдат разгледани от Апелативния съд във Варна на 20 април от 11,00 часа.




Още по темата: общо новини по темата: 7
15.04.2010 »
15.04.2010 »
13.04.2010 »
13.04.2010 »
13.04.2010 »
13.04.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Arestuvanite-plasyori-i-suuchastnikut-im-policai-ostavat-v-aresta-156485
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.