Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обжалват във Върховния административен съд отказът за спиране на "такса - прокопаване"
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 19.04.2010Коментари ()655
© Varna24.bg
Жалба до Върховния административен съд, визираща определение на Административния съд във Варна, внесе адв. Константин Парчев. Причината е, че на 9 април магистратите в морския град отхвърлиха искането за спиране на действието на оспорвани от адвоката текстове от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на община Варна, приета с решение на Общинския съвет. Припомняме, че в резултат на тази промяна, бяха въведени такси под формата на „цени за услуга" за прокарване през имоти - общинска собственост, на електрически и телефонни кабели; водопроводи и канализации; топлопроводи и газопроводи и т.н.

Според Варненския административен съд не бяха представени доказателства, че заплащането на таксата, от страна на дружествата, опериращи в сферата на енергетиката и електронните съобщения, които представлява адв. Парчев, би навредило на жалбоподателите. В жалбата си до Върховния административен съд обаче юристът се осланя на подобен казус, решен точно от висшите магистрати.

Проблемът възникна, след като през февруари на сесия на ОбС бе определена такса за прокопаване в общински имоти, която обаче противоречи на Закона за енергетиката и Закона за електронните съобщения. Повечето от пряко засегнатите дружества се обединиха в обща жалба срещу наредбата. Варненският административен съд обаче раздели казусите. На заседанието, което визира спирането на наредбата, магистратите решиха, че тя не носи преки вреди на жалбоподателите. На друго заседание, съдът трябва да определи по същество законна или не е наредбата на Общинския съвет във Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obzhalvat-vuv-Vurhovniya-administrativen-sud-otkazut-za-spirane-na-taksa-prokopavane-157153
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.