Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Готвят изследване за статистика на оралните заболявания при децата
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 21.04.2010Коментари ()730
© Varna24.bg
Епидемиологично изследване за оралните заболявания при децата ще стартира до две седмици, съобщи д-р Борислав Даковски, който е регионален координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Идеята е да се добие представа за зъбния статус на подрастващите. Инциативата ще обхване 28-те областни центъра в страната, сред които е и Варна. От областите ще се включат по 720 деца. Те ще бъдат избрани на случаен принцип, каза още д-р Даковски.

Изследването е част от Националната програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата. Тя стартира през миналата година и трябва да продължи до 2014 година. Програмата е в начална фаза, има одобрена стратегия, но конкретните стъпки все още не са започнали да се извършват, уточни стоматологът. Той допълни, че по-сериозни действия ще се предприемат, след като се направи ситуационен анализ и се установи състоянието на децата в цялата страна.

Програмата си поставя краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Идеята на всички тях е да се постигне значително ограничаване в броя на кариеси при лицата до 18-годишна възраст и да се стимулира създаването на програми на регионално ниво.

Това е първата национална програма от десетки години насам, която ще тръгне в България, посочи д-р Даковски. Много е важно да се предприемат навременни действия за предодвратяване появата на кариеси или за тяхното лечение. При нелекуване се стига до загуба на зъби и невъзможност за хранене.

Липсата на профилактични прегледи е само една част от причините за кариеси при децата, а и не само, посочи д-р Даковски. Той уточни, че прегледите имат за цел да ни ориентират за това какво се случва, но чрез тях не се извършва превенция. Важно е да има мотивация на децата и родителите за поддържане на орална хигиена, заяви стоматологът. Той посочи, че има много профилактични процедури, които могат да се извършват , за да се предотврати появата на кариеси. Такива са например правилното хранене, флуаризацията и филанизирането на новопробили зъби.

Всички тези превантивни мерки са част от Националната програма. По въпроса за флуорното мляко в детските градини д-р Даковски изказва подкрепа. "Учените са доказали, че това е нещо, което помага и няма причина да се съмняваме."

Освен Националната програма Община Варна смята да инциира собствена програма за орално здраве, посочи стоматологът. Той допълни, че нейната подготовка е в начален етап, но се очаква скоро да има резултати. Освен това във варненски училища има разкрити 4 зъболекарски кабинета, където могат да се извършват профилактични прегледи. Те функционират от две години, каза още Даковски.

Има и кампании, инициирани от Български зъболекарски съюз и Сдружението на българските зъболекари за безплатни профилактични прегледи на детски зъби, които обхващат и Варна. Те се организират периодично през годината, посочи стоматологът. Той констатира, че за съжаление посещаемостта е доста ниска. Причината за това е липсата на мотивация, а тя се дължи на липсата на инфомация за проблема, смята Даковски.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gotvyat-izsledvane-za-statistika-na-oralnite-zabolyavaniya-pri-decata-157817
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.