Николай Генов каза кога се вдигат цените при производителите и кога - в магазините | ||||||
| ||||||
От думите му стана ясно, че често цените на продуктите, закупени от производителя са по-високи от тези в търговската мрежа. "Българите искат за правят салата от краставици и домати, но те в момента не са в сезон в България. Ако има излезли на пазара, то те са оранжерийни и то от отопляеми оранжерии", допълни той. Все по-труден и дълъг става пътят на българската продукция от производството до търговската мрежа, като силно влияние върху цената й оказват и цените на горивата и тока. Това са директни разходи и не може да се продава на миналогодишни цени. "Ние се опитваме да възпитаваме също активни потребители, да бъдат образовани и да следват природния закон на сезонното хранене. Най-здравословните зеленчуци, плодове и храни изобщо, е когато им е времето, а не когато искаме да ги консумираме", каза още председателят на хранителния кооператив "Хранкооп". "Правим сравнение между цените на фермерските пазари и на другите пазари. Виждаме, че при производителите цените не поскъпват толкова, по-скоро се задържат. Това е логично, защото производителят може да издържи по-дълго на такъв тип кризи. Търговските вериги и търговците нямат много голям избор, когато се вдигат всички разходи, освен също да вдигат цени, най-вече заради транспортните разходи", обясни той. Хари Агопян |
Още по темата: | общо новини по темата: 408 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница |