Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Малкият бизнес дава акъл на премиера как да измъкне страната от кризата
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 30.04.2010Коментари ()776
© Varna24.bg
"И 50% да направят ДДС-то, няма да свърши работа на правителството. Още повече ще се стъжни положението, ще продължим да съкращаваме работници. Най-надеждната антикризисна мярка е да се подкрепи малкия и средния бизнес", анонсира исканията на Националната асоциация на българския бизнес към правителството председателят й варненецът Светлозар Николов пред журналисти в Пловдив, предаде кореспондент на Varna24.bg.    

Още днес асоциацията разпространява открито писмо до Бойко Борисов срещу упражнявания от чуждестранните банки финансов геноцид и липсата на ефективен контрол над частните съдебни изпълнители. Банките, спрямо които съществували подозрения, че действат като картел, и частните съдебни изпълнители били комбина. Правителството имало механизми да наложи нисколихвено кредитиране. 

Това можело да стане чрез Българска банка за развитие, която да отпуска кредити на малкия и средния бизнес с ниски лихви и гратисен период, което ще принуди чуждестранните банки да предложат конкурентни условия. От 500-те милиона, отпуснати от Станишев като антикризисна мярка, до малките фирми не бил отишъл нето лев. Предлага се и приемането на закон за защита на собствеността по време на криза, според който банките да нямат право да пристъпват към принудителна продажба на имоти.

Другата голяма беда за малкия бизнес били частните съдебни изпълнители, които деряли кожи без да им мигне окото. "Защо не ги пратят примерно при Маргините, а вършеят при беззащитните, след като банките самоволно вдигнаха лихвите и поставиха много българи в неплатежоспособност?" - пита Николов.

Освен че поставят въпросът с ЧСИ-тата в писмото до премиера, още в понеделник асоциацията ще сезира прокуратурата, Висшия съдебен съвет, Комисията за защита на конкуренцията. Ще изпратят изложение и до Еврокомисията, надявайки се, че няма да опре тя да се занимава с проблема, а българското правителство ще вземе адекватните мерки. 

От българските институции се иска да извършат пълна проверка на приходите на частните съдебни изпълнители за последните четири години и да започне редовен контрол над дейността им. Настоява се и за драстично намаление на събираните такси, които значително увеличавали реално дължимата сума.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Malkiyat-biznes-dava-akul-na-premiera-kak-da-izmukne-stranata-ot-krizata-160065
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.