Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кризата ударила и Сдружението на варненските художници
Автор: Екип Varna24.bg 17:39 / 03.05.2010Коментари ()590
© Varna24.bg
Писмо-изложение до председателя на комисията по култура към местния парламент г-н Панко Анчев написаха от Сдружението на художниците във Варна. В него сдружените артисти се оплакват от „неглижиране" и „намаляване на функциите" им през последните години „в резултат на негативното отношение на дирекция „Култура" към общината, като по всевъзможни начини се възпрепятстваше нашата дейност".

По-нататък се говори за свиване дейността на сдружението, в това число на традиционните годишни изложби, липса на постъпления при реализиране на продажби на художествени произведения, свиване дейността на експертния съвет, поради липса на поръчки и т.н. Освен това сдружените творци считат, че общината е наложила порочната практика определени фирми да бъдат фаворизирани в проектирането и изпълнението на рекламни материали, без за това да бъдат възлагани конкурси.

„Кризата се отрази много неблагоприятно при реализацията на художествените произведения - четем още в писмото. - Това доведе до липсата на постъпления, които са само 5 % от продажбите. Всъщност това е единственият източник за издръжка на сдружението." В изложението си творците питат и за статута на новия Център за съвременно изкуство на бул. „Княз Борис I", откъдето започнали и всички техни проблеми.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krizata-udarila-i-Sdruzhenieto-na-varnenskite-hudozhnici-160576
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.