Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
За първи път отбелязването на Международния ден на астмата се провежда на открито
Автор: Екип Varna24.bg 18:04 / 04.05.2010Коментари ()600
© Impact Press Group
Възрастни хора се тестват по време на акцията
За първи път отбелязването на Международния ден на астмата се провежда на открито във Варна. Това заяви днес д-р Янислава Георгиева, лекар алерголог в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. Днес в рамките на Световния ден за борба с астмата във Варна са разкрити два пункта - пред входа на Морската градина и в двора на Медицински университет - Варна, където се предлагат консултации на болни от бронхиална астма.

В България отбелязването на този ден се организира от Националното дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), която е член на Европейската федерация за астма, алергии и ХОББ и клиниките по белодробни заболявания. Д-р Янислава Георгиева разясни, че астмата е хронично заболяване на белия дроб, което може да протича през всеки един сезон.

 При една част от астмата има сезонен характер, когато причинителят на астматичните пристъпи е определен полен или друг алерген, който има сезонна характеристика. Боледуват всички възрасти. По-характерно за заболяването е, че се отключва в по-млада възраст. Д-р Янислава Георгиева коментира, че именно целта на днешния ден е да се открият основно младите хора, които не обръщат внимание на проявените вече симптоми.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-purvi-put-otbelyazvaneto-na-Mezhdunarodniya-den-na-astmata-se-provezhda-na-otkrito-160868
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.