Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общини получават по 50 млн. евро за разработване на устойчиви проекти
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 07.05.2010Коментари ()12080
© Строителство градът
Конвентът на кметовете е най-амбициозната инициатива на Европейската комисия, която ангажира градове и техните граждани в постигането на целите на Европейския съюз за устойчиви енергийни политики за намаляване на емисиите си СО2 с най-малко 20% до 2020 г., като повишават своята енергийна ефективност и увеличават дела на използваните възобновяеми енергийни източници с 20%.

До момента градовете, подписали конвента, са 1528. Към конвента вече се присъединиха и девет български общини - Балчик, Бургас, Варна, Добрич, Ихтиман, Карлово, Лом, Пловдив и Търговище, които наравно с останалите асоциирани партньори ще могат да получат по 50 млн. евро за енергийни проекти.

Това оповести Лиана Аджарова, председател на Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА) и на Енергийна агенция - Пловдив, по време на Регионалния дебат по енергия и климат "Иновации и интелигентни подходи за регионални инвестиции", проведен на 22 април в Пловдив.

Условието за получаване на безвъзмездната финансова помощ е в рамките на 1 година от подписване на конвента местните власти съвместно с гражданите и бизнеса да разработят план за действие за устойчиво развитие чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност и алтернативни източници за отопление и електричество в най-важните сектори като транспорт, централизирано топлоснабдяване, строителство, индустрия и обществено осветление.

Планът трябва да стъпва на системен подход на изследване на СО2 емисиите и енергопотреблението. Идеята е този план да се трансформира в конкретни мерки и инвестиционни проекти, посочи Аджарова.

Освен директна техническа и финансова подкрепа от Европейската комисия общините членове на конвента, могат да кандидатстват и за финансиране от Европейската инвестиционна банка чрез програма ELENA, която вече стартира и предоставя техническа помощ за разработване на големи инвестиционни проекти.

Допустими проекти по програмата включват обновяване на частни и обществени сгради, улично осветление, интегриране на ВЕИ в съществуващата среда, централни/локални отоплителни системи на когенерация, проекти в областта на чистия градски транспорт и алтернативно предвижване. Други източници на средства са структурните фондове на ЕС, програма "Интелигентна енергия Европа", програма LIFE +, инструмент JESSICA.

Източник: в."Строителство градът"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtini-poluchavat-po-50-mln-evro-za-razrabotvane-na-ustoichivi-proekti-161373
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.