Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Програма на "Отворено общество" насърчава роми да специализират медицина
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 10.05.2010Коментари ()629
Кампанията на Институт Отворено общество - София за набиране на кандидати за втората година от Стипендиантската програма за студенти по медицина от ромски произход и лекари-специализанти навлиза в решаващата си фаза.
Стипендиантската програма, която е първата по рода си в региона е подкрепена от Институт Отворено общество - Будапеща и Ромския Образователен фонд. Тя стимулира обучението на лекари и медицински сестри от ромски произход и има за цел да подобри предоставянето на здравни грижи сред ромската общност в България чрез преодоляване на дискриминацията в системата на здравеопазването и предоставяне на примери за подражание, които да мотивират младите роми да се насочат към кариера в здравеопазването.

Стипендиантската програма „Ромско здравеопазване" е изградена от три взаимно подсилващи се компонента: стипендии за студенти във висши медицински училища, професионални училища и колежи, както и за лекари-специализанти, които покриват таксите за обучение и разходите за издръжка; наставничество на стипендиантите от страна на наставници/ординатори; обучение в застъпничество както на стипендиантите, така и на наставниците.

През изминалата година стипендианти на Програмата бяха 23 изявени младежи от ромски произход с високи академични постижения и желание за продължаване на образованието си в медицински университети и колежи.

Тази година специални информационни кампании се провеждат в градовете Пловдив, Кюстендил, Варна, Велико Търново, Ямбол и Видин. В Пловдив кампанията ще се проведе утре  от 11 часа в офиса на фондация „Рома Пловдив".
Потенциални кандидати и през тази година са студенти и специализанти в сферата на здравеопазването, както и завършващи ученици от ромски произход. Крайният срок за подаване на документи е 30 май 2010 г.

 



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Programa-na-Otvoreno-obshtestvo-nasurchava-romi-da-specializirat-medicina-161863
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.