Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Николай Апостолов: "Панега" е първият кораб под български флаг, отвлечен от пирати
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 12.05.2010Коментари ()1272
© Impact Press Group
Танкерът „Панега" е първият кораб под български флаг, отвлечен от пирати. Това съобщи капитан далечно плаване Николай Апостолов, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация". Танкерът „Панега" с 15-членен български екипаж на борда, бе отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. Според капитан Апостолов ситуацията с отвлечения танкер е учудваща.

"„Панега" е бил празен и е отивал за нарязване на скраб, учудващо е, че точно той е нападнат. От друга страна пък той е бил един от най-лесните за нападане кораби, защото е бил с нисък надводен борд и качването на борда на кораба е било много лесно", коментира капитанът. Учудващ е и фактът, че танкерът е бил в рамките на конвой, а пиратите са се осмелили да го нападнат. По думите на капитан Апостолов пиратите са предварително запознати с товарите на кораба, както и с техния курс на плаване. „Това е една строго изкрадена структура, не говорим за физическите извършители на тези пиратски нападения. Вие виждате, че това се е превърнало в доходоносен бизнес", каза още Николай Апостолов.

Относно реакцията на моряците при пиратски нападения, капитан Апостолов коментира, че принципно инструкциите на всички сериозни компании и препоръките на международната морска организация са да не се оказва съпротива с оглед на това да не се дават човешки жертви. „Да не се оказва съпротива, когато вече пиратите са на кораба, а иначе, когато се пътува в такива райони си има процедури, които трябва да се спазват от екипажите. Но самите екипажи не се обучават за физическо противодействие на пиратите", добави Апостолов.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 149
07.10.2010 »
17.09.2010 »
16.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Nikolai-Apostolov-Panega-e-purviyat-korab-pod-bulgarski-flag-otvlechen-ot-pirati-162516
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.