Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци алармират: Вятърната мелница се руши
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 18.05.2010Коментари ()1045
Вятърната мелница, някога бележеща края на града, днес - в един от хубавите квартали - Цветния, се срива. Семейство Атанасови сподели болката и тревогата си, че мястото, истински зелен остров до околовръстния път, е превърнато в бунище.

Солидната постройка на Вятърната мелница, красива с градежа си от каменни блокове, показва не толкова силата на времето, на природните стихии, колкото мощта на човешкото безхаберие. Доскоро, макар и изоставена, превърната в боклукчийски склад, над нея се издигаше перката. Наоколо се разстилаше тучна поляна, в единия край на истински зеления остров, обиколен от околовръстното и от улица "Прилеп", се рояха борчета.

Сега всичко е превзето от плевели, поставените кой знае по каква приумица табели "Място за разхождане на кучета" се закриват от избуелите треви. Борчетата вехнат, обвити от плевели. Бездомни кучета, подвили опашки, търсят подслон в утробата на мелницата, зейнала под липсващия покрив, падащия зид и парчета от изпочупената перка.

Вятърната мелница, паметник или не на културата, е памет за кореняците варненци. Колкото и малко да се те сега, тя остава ориентир. Но докога?

От общината дойдоха, махнаха перката, че щеше да убие някого. Ама камъните си падат, какво да правим? Руши се постройката, няма кой да се погрижи. В резюме това каза Руска Стаматова. Руска живее със семейството си в общинска къща, престаряла и порутена като мелницата съседка. Разтревожи се дали нещо лошо няма да последва, щом журналист отива да разглежда района, но бе достатъчно искрена. Живеем тук от 20 години. Чистя в Баптистката църква, да не вземат да ни махнат оттук заради мелницата?! Ние поддържаме къщата, района... Няма, успокоявам я, важното е да се разбере защо такава красива постройка се руши.

Собственост и стопанство

"Собствениците са в чужбина. Трима са, не щат нищо да правят. Това е информацията ми", казва, с изричното изискване за анонимност, наемателка на съседния терен. Оказва се, че в този зелен остров, както го нарекох и както изглежда районът около Вятърната мелница, има общинско място и частен терен. Той е разделен на два парцела, оградени от наемателите с тел. Там продават строителни материали втора употреба. Плащаме наем на собственика. Един-два пъти през година се появява някой, даваме по 200 лева на месец, каза анонимната наемателка. Върви ли алъш-веришът? Върви, върви, тук имаме по една барачка, само за работа я ползваме - продава се старото, хората нямат пари. Сами оградихме, защото от общината се караха, че падащите камъни от мелницата, а и перката, дето те я махнаха, могат да убият някого, занарежда анонимната.

Мръсотията е всъщност извън оградените площи. Тревата вече стига до пояс. Кучетата, преди размножаващи се в мелницата, сега наистина липсват от наетите места. Но се спотайват наоколо.

Старите варненци казват, че преди години имало опит във Вятърната мелница да се направи проспериращо заведение. Всичко пропаднало. Както подът, който сега е зейнала пропаст, пълна със смет, така и таванът, след него перката, горните каменни блокове. Наемателите, които обитават това красиво, но запуснато място, говорят за интереси най-вече на руснаци да купят терена. Не открихме никого с памет за първите мелничари, за историята на Вятърната мелница.

А тя, западащата под тегобата на времето, на природните стихии, на човешкото безхаберие, може би и от алчност, и завист, и безстопанственост Вятърна мелница все още се крепи. Сякаш чака чудото - у българина, у варненеца, да се събуди усещането за принадлежност и идентичност. Че да не затрива всичко, което не му носи пари в брой тук и сега. Че да му трепва сърцето от нещо, което е красиво, изпълнено с тайнствата на миналото. Че да има и ум да вдигне освен молове, СПА центрове и дискотеки, и полезности, пък били те и вятърни мелници!

Общинската администрация:

Това не е първият сигнал

Предприехме проверки във връзка със занемарения имот, където се намира Вятърната мелница. Сигналите, които алармират за състоянието й, са не един, коментира Стойчо Бакалов, шеф на общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред". Служители на кметската администрация констатирали лошото състояние на солидната постройка и терена около нея и разговаряли с представители на фирмата собственик на имота. Ангажиментът за поддръжката е изцяло неин. Предстои отново да обсъдим със собствениците мерките, които се налага да предприемат за облагородяване на мястото, увери Стойчо Бакалов.

Фирма е собственик на имота от 2001 г.

Собственик на имота от 2171 кв. м, където се издига Вятърната мелница, е фирма "Желев" ЕООД. Тя е придобила терена през 2001 г., показа проверка на в. "Черно море". Преди това емблематичната постройка била реституирана, но тримата й собственици били от Силистра и я продали на сегашния й притежател.

Вятърната мелница не е паметник на културата, поради което институциите не могат да се намесят за нейното спасяване. Единственото ведомство, което има някакви правомощия да изисква поддържането на естетическия вид на сградата, е Националният институт за културното наследство под шапката на Министерството на културата. Неговата намеса обаче е свързана основно със съхранението на облика на зоната около паметниците на културата, каквито на практика липсват около Вятърната мелница.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-alarmirat-Vyaturnata-melnica-se-rushi-163903
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.