Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Домашен арест за двама от шуменска престъпна група за разпространение на наркотици
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 19.05.2010Коментари ()819
© Varna24.bg
Петър Атанасов и Кънчо Кънчев, разследвани затова, че от юни миналата година и до началото на март тази година, като участници в организирана престъпна група разпространявали марихуана и амфетамини в Шумен ще търпят мярка за неотклонение „домашен арест". Апелативният съд във Варна потвърди определения на Шуменския окръжен съд от началото на м. май тази година, с които спрямо 20 годишния Петър и година по-малкия от него Кънчев са били изменени първоначалните мерки за принуда - от „задържане под стража" в „домашен арест".

Пресслужбата на съда припомня, че двамата младежи попаднаха в ареста в началото на м. март тази година заедно с други трима свои съграждани, обвинени за участие в престъпна група, разпространявала наркотици в Шумен. Росен Хараланов, Антонио Йорданов, Никола Костов, Кънчо Кънчев и Петър Атанасов, са разследвани затова, че от юни миналата година до началото на март 2010 година, като организирана престъпна група разпространявали марихуана и амфетамини в Шумен .Лидер на групата бил 34 годишният Никола Костов, с прякор „Гълъба", или „Кольо Монопола". Според събраните гласни, писмени и други доказателства той бил един от най-големите наркодилъри в Шумен. Според разследващите именно „Гълъба" е изградил мрежата за разпространение. Създал сериозна йерархия между пласьорите, сред които и ученикът от ПГМЕТТ „Хр.Ботев" Кънчо Кънчев. Групата е действала изключително дръзко, цинично и брутално. Спрямо зависими от дрогата лица са използвани различни принудителни действия - заплахи за причиняване на телесни повреди, парични заеми и други, за да бъдат вкарани в схемата за продажба на наркотици. В тази насока има събрани множество гласни и други доказателства.

Апелативният съд определи като неоснователен протеста на Шуменска окръжна прокуратура за всяка една от изменените процесуални мерки за принуда на Атанасов и на Кънчев. Въззивният съд сподели основанията на първоинстанционния съд за определяне на „домашен арест" за двамата, разследвани за наркоразпространение. И за тази съдебна инстанция продължава да е в сила обоснования извод, че младежите са съпричастни към престъпната дейност на групата. Основания за това се намират в многобройните гласни свидетелства, както и в тези, събрани със СРС. Петър е бил обект на наказателни действия от страна на лидера на групата, заради неиздължени средства от продажбите и след като изразил желание да преустанови престъпната дейност. Както той, така и Кънчо са съдействали за разкриване на обективната истина и са изразили критично отношение към стореното. Чистото съдебно минало на двамата, както и обстоятелството, че основните свидетели по това дознание вече са разпитани, водят и въззивния съд до извода, че няма опасност както Атанасов и Кънчев да се укрият от следствените органи, ако са с по-леки мерки за процесуална принуда.. Според съда, „домашният арест" ще изиграе своята превантивна роля и ще бъде допълнителен гарант, че младежите няма да извършат други престъпления.

Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Domashen-arest-za-dvama-ot-shumenska-prestupna-grupa-za-razprostranenie-na-narkotici-164187
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.