Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекар: Домашният алкохол е много рисков
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 20.04.2023Коментари ()514
© БГНЕС
Обикновено след преяждането по време на празниците следва гладуването. Какви са рисковете от прехранване, а после от резките диети с глад? Какви са първите симптоми, при които да се потърси лекар? - темата коментира хирургът д-р Георги Желев в рубриката "Питай експерта" в "Денят започва".

"За никой няма да е вредно след празниците, когато е имало питейни и хранителни злоупотреби да погладува малко. Гладът в кратки срокове е полезен за организма. Продължителното гладуване обаче увеличава честота на заболеваемост на жлъчнокаменна болест.

"От тази болест страдат 10-15% от световното население. Повечето пациенти не проявяват никакви клинични признаци на заболяването. Ако има симптоматика от страна на жлъчнокаменна болест, то се налага оперативна намеса. Добре е жлъчният мехур да бъде отстранен навреме, а не в последния момента, когато усложненията правят оперативното лечение несигурно."

"Отстраняването на жлъчния мехур не е безобидна операция, но няма трайно нарушаване на качеството на живот на пациента след нея."

"Алкохолът също е сериозен фактор за заболявания на жлъчната панкреасна система. Има генетични фактори за развитие на алкохолния панкреатит. Има хора, които изпитват литри концентрат и не развиват хроничен панкреатит, други пък само от еднократно прекаляване, е възможно да развият заболявания.

"Най-малко дразни на стомашно-чревния тракт качественият алкохол. А най-много дразни червеното вино, по средата са бирата и бялото вино. Домашният алкохол е много рисков. Световната здравна организация приема за нормално 40 грама концентрат дневно", допълва той



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lekar-Domashniyat-alkohol-e-mnogo-riskov-1646418
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.