Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Осъдиха условно лекар, заради смърт след грешка
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 31.05.2010Коментари ()4423
© Varna24.bg
Първата условна присъда във Варна за причинена смърт от лекарска грешка отнесе 58-годишният медик Орлин Иванов. Той бе осъден от Варненския окръжен съд на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок за това, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения затрил шефа на ДКЦ IV във Варна - д-р Кирил Враняшки. Процесът срещу д-р Иванов приключи в 2 заседания, като медикът не се бе признал за виновен.

Д-р Иванов работел в спешното отделение на МБАЛ „Св. Анна" във Варна през ноември 2008 г. Рано сутринта на 17-и същия месец при него като пациент дошъл колегата му д-р Кирил Враняшки. Той потърсил помощ, защото през нощта изпитал болки в сърдечната област. Затова помолил и колегите си от Шокова зала да бъде прегледан. На смяна бил Орлин Иванов. Дежурната сестра измерила кръвното налягане на Враняшки и му направила 2 кардиограми. На тях се видели променени стойности на сърдечната дейност, което показало наличие на реална опасност за живота на д-р Враняшки.

При така създалата се ситуация д-р Иванов трябвало да хоспитализира колегата си и да му назначи лечение. Дежурният лекар обаче му дал двете кардиограми и го отпратил. От разговора си с колегата си д-р Враняшки не останал с впечатление, че влизането му в болница е жизнено важно. След това той се запътил да върши ежедневните си служебни задължения, дори смятал да си плати и тока. 30 минути по-късно, 40-годишният шеф на ДКЦ IV се строполил мъртъв на улица „Цар Асен". Съдебно-медицинска експертиза показала, че смъртта е настъпила вследствие на пресен миокарден инфаркт. След трагичния инцидент д-р Орлин Иванов напуснал Спешния център и отишър да работи в Шкорпиловци.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 1
16.03.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Osudiha-uslovno-lekar-zaradi-smurt-sled-greshka-166801
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.