Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цонко Цонев: Очаквам безработицата да падне под средната
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 01.06.2010Коментари ()552
© Varna24.bg
За проблемите с концесията на плажовете, спада на строителството по Черноморието и други теми разказа кметът на Каварна Цонко Цонев:

- Г-н Цонев на практика вече е даден стартът на летния сезон по Черноморието. Един от най-сериозните проблеми обаче си остава концесията на плажове, каква е ситуацията в Каварна по това отношение?
- Въпроса с концесиите на плажовете е много тежък наистина, тъй като от пет години само един от плажовете е концесиониран - Иканталъка 1. За съжаление обаче не е концесиониран централния плаж на Каварна, за който имаше търг в Министерството на регионалното развитие. Само искам да кажа, че началната цена е 50 000 лева и естествено никой няма да я плати и най-вероятно и тази година общината ще стопанисва плажа, както последните седем години. Проблеми има и около плажа Булата и там най-вероятно общината ще намери някакъв начин да се охранява и стопанисва и много се надявам, че тези два каварненски плажа ще намерят своя концесионер за следващата година при това за дълъг период, тъй като трябва да се инвестира, защото ако няма инвестиции, то съответно няма смисъл от тяхната поддръжка и развитие. Именно поради тази причина ще влезем в по-сериозни разговори с МРРБ, все пак правителството е на една година и е нормално още първата година да не се разреши този проблем, след като не е бил решен цели седем години.

- А как стои въпроса със строителството предвид коментарите, че то почти замира в страната, очаквате ли спад на строителството в Каварна?
- Ами при нас завършваме строителството, което е започнало преди една-две години. Сега предстои да се открият четири апартаментни комплекса, които около 70% са изкупени и това определено е добра новина, като предполагам, че до края на годината ще се изкупят всичките. Това обаче е по инерцията на миналите години, а иначе ново строителство не се задава, поне за момента.

- Определено кризата оказва влияние върху всички сектори на икономиката и като че ли остава, като алтернатива усвояването на средства от европейските фондове. Разполага ли Каварна с административен капацитет за усвояване на тези средства?
- Ние от седем години имам отдел, който се занимава с кандидатства за усвояване на средства по еврофондове - отдел за европейска интеграция и принципно сме спечелили много предприсъединителни програми, а сега кандидатстваме за тези програми, които са от кохезионните фондове. Смятам, че се справяме добре с печеленето и най-важното с реализацията на проектите, както и тяхното отчитане. Трябва да обърна внимание и на това, че кандидатстването става все по-трудно, защото съфинансирането от страната на държавата става по-трудно, явно няма средства и в тази връзка ми се струва, че е възможно да има проблеми в бъдеще.

- А до колко безработицата е проблем в Каварна и какви са нивата й?
- За последния месец имам предвид април по сводка безработицата е около 12%, а миналата година беше около 8%, но за месец май очаквам спад и безработицата да падне до 10%. През летния сезон дори очаквам да падне под 9% и смятам, че безработицата при нас е средната за страната, като се надявам през лятото да падне и под средната за страната.

- А сега и на по приятна тема. Седмия Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето" се проведе в Каварна, разкажете повече за него.
- Събитието бе посетено от деца от Украйна, Молдова, Косово от Сърбия, а отделно имаше и много млади хора от България. По време на фолклорния събор имаше надпявания, танци. Илия Луков пя в неделя, като имаше галаконцерти и в трите дни. Града се напълни с млади хора от тези четири държави и беше много хубаво, както за жителите на Каварна, така и за туристите.

- Колко души посетиха фолклорния събор „С България в сърцето"?
- Ами между 5000 - 6000 души имаше, ако не и повече, но аз съм скромен..

- Веднага след края на събора Каварна стана домакин на XIII Национален фестивал на любителските театри с международно участие, който всъщност стартира на 31 май...
- Да наистина сме домакини на това прекрасно събитие и реално така предвиждаме много спектакли на много театрални състави и също се надявам, че това събитие ще бъде много успешно за Каварна. Фестивала е 13 за България и както виждате ние държим на традициите си и ги продължаваме. Сега като свърши този фестивал на любителските театри продължаваме с July morning на първи юли в Камен бряг, където както знаете ще бъде Джон Лоутън и БТР и след това пък идва Калиакра рок фест. Както виждате програмата ни е като един маратон.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Conko-Conev-Ochakvam-bezraboticata-da-padne-pod-srednata-167270
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.