Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РИОКОЗ - Варна: Малария иде от Турция
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 05.06.2010Коментари ()1080
Години след ликвидирането на маларията в страните на Централна Азия и Кавказ през 1990 г. избухнаха отново широкомащабни епидемии. Заразата продължава да е сериозен проблем и в съседна Турция, съобщиха от РИОКОЗ - Варна. Определен епидемиологичен и клиничен риск създава нарастващият внос на малария в Европа от ендемични страни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 1998 - 2009 г. те са 130 798, в резултат на което са починали 601 души.

За борба с маларията е разработена нова глобална програма на СЗО. Тя предвижда ликвидиране на заразата в ендемичните страни на региона до 2015 г. и недопускане възстановяването на местно предаване на инфекцията.

У нас постоянно се диагностицират случаи на малария, внесени от ендемични страни. След ликвидацията (1966 г. - 2009 г.) техният брой достига 2942. От внесена тропическа малария са починали 17 души. През м.г. са регистрирани 8 случая на внесена малария у нас, като 2 от тях завършиха фатално.

Недостатъчната клинико-епидемиологична насоченост към заразата и все по-често срещащата се резистентност на причинителя на малария тропика към основните химиотерапевтици водят до тежки последици за засегнатите и създават риск от възстановяване на местната малария в страната. За това допринасят и усилената миграция на населението, ограничената информация за българските граждани, които заминават за или се връщат от ендемични страни, подценяването на опасността от внос и разпространение на малария, съобщиха още от РИОКОЗ.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/RIOKOZ-Varna-Malariya-ide-ot-Turciya-168424
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.