Азорските острови са една много интересна дестинация не само по вода, но и по суша. | ||||||
| ||||||
"От 9-те основни населени острова и още няколко малки скали около тях, които гравитират, съм посетил 5, имам още 4, които ще си оставя за някое следващо пътуване,“ - сподели още Иван Дяков, като разказа още, че всички острови са вулканични и представляват върховете на застинали вулкани. "Островите са населени са предимно с португалци. Неселението на Азорите е намаляло страшно много в началото миналия век, когато след едно опустошителни земетресения голяма част от него емигрира в САЩ. Вътрешните полети са изключително изгодни финансово – за 40-50 евро летиш до всеки един от тези 9 острова.“ "Азорските острови се различават от други островни групи по това, че Азорите са вечно зелени, климатът е много благоприятен. Течението Гълфстрийм по такъв начин се завърта, че водата е хладна и студена по бреговете на континентална Португалия, след това по Тропиците се загрява, и около Азорските острови температурата на водата е 23-24 градуса, разказа още пътешественикът, като поради тези благоприятни температури около Азорите има целогодишно обитание на китове, на делфини. "Голяма част от островите в момента са резервати и почти от всеки по-голям остров има екскурзии да се наблюдават в свободна среда тези морски обитатели.“ "Едно от най-красивите места на Азорите е Сан Мигел – това са едни застинали вулкани, които сега са 3 езера. Гледката е впечатляваща: склоновете на тези вулкани са много зелени, а зад ръба на вулкана виждаш океана, след това е небето, и всичко е едно такова синьо-зелено, трябва човек да го види със собствените си очи, - сподели още Иван Дяков. – На Сан Мигел има и много термални извори. Просто си заслужава дори и само на този остров да отидете, имате пълна седмица с какво да се занимавате, няма да ви бъде скучно в никакъв случай.“ "На всяко пристанище на островите, които спирахме, разглеждахме острова, които се различават един от друг. Един от кулинарните деликатеси там се приготвя в гърне – едно гърне с различни видове месо, друго – със зеленчуци, които се заравят в близост до термалните извори, и за 6 до 8 часа на естествена топлина от тези термални извори, които загряват почвата, се приготвят на ниска температура. Това е един от деликатесите на Сан Мигел. Има много хубаво вино, обусловено от природата и климата за любителите на винения туризъм. Много интересно се отглежда гроздето – не на редове, а на гнезда във вулканичните скали, с камъни около тях да задържат температурата,“ сподели още Иван Дяков. |