Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
40 дишат с бял дроб "на заем" у дома
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 24.08.2010Коментари ()12665
© Varna24.bg
40 жители на Варненска област с остра дихателна недостатъчност ще могат да разчитат на апарат, който да подпомага дишането им. От идната седмица ще започне техният подбор, а с бял дроб "на заем" първите крайно нуждаещи се варненци ще се уредят още идната седмица. Това става възможно благодарение на българо-швейцарски проект, по който в МБАЛ "Св. Марина" са доставени 40 апарата. "На практика нуждаещите се са три-четири пъти повече, но ние тепърва започваме да селектираме пациентите", каза д-р Диана Петкова, която е ръководител на проекта от българска страна и началник на сектора "Медицина на съня" в болницата. Вчера тя бе ангажирана да освобождава апаратите от митницата във Варна. Часове по-рано президентът на Белодробната лига в Сент Гален доц. д-р Юрг Барбен от Швейцария и неговите колеги подчертаха, че активно помагат за създаването на Белодробна лига у нас. Целта е пациентите с остра дихателна недостатъчност да получават адекватна медицинска помощ, категорични бяха светилата в белодробните болести от Швейцария. Съвместният проект, по който гостите работят с МБАЛ "Св. Марина" и Медицинския университет във Варна, е на стойност 250000 швейцарски франка. Само за купуването на апаратите за подпомагане на дишането (кислородни концентратори) са похарчени 100 000 швейцарски франка.

"Ние ще финансираме дейността на Белодробната лига през първите 2 години от създаването й, като се надяваме впоследствие тя да успее да се самофинансира. На този етап започваме и обучението на двама медицински специалисти, които да оказват помощ за ползването на апаратите при домашни условия", каза доц. Барбен. Вчера в присъствието на гостите бе открит и офисът на новосъздадената Белодробна лига във Варна, която има и телефон за консултации и съвети.

Един варненец в момента ползва кислороден концентратор у дома, като заплаща 20 лв. месечен наем за поддържащата живота му процедура. "Вие във Варна сте облагодетелствани, тази процедура за един пациент в София струва 150 лв. на месец", посочи председателят на Научното дружество по белодробни болести у нас доц. д-р Коста Костов. Специалистите са категорични, че апаратът за подпомагане на дишането е доказан метод, който удължава живота на хората с това тежко заболяване. Средно по 20-25 души в напреднал стадий на ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) минават на месец през Клиниката по белодробни болести, допълни доц. д-р Маринка Пенева. Грубата статистика показва, че в областта има над 4000 души, които са с хронична белодробна недостатъчност.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/40-dishat-s-byal-drob-na-zaem-u-doma-186641
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.