Оранжерийното производство на български зеленчуци е на ръба и може да спре | ||||||
| ||||||
С понижаването на температурите тревогите на оранжерийните производители растат. Отоплението на парниците поскъпва, а и прогнозите за растящи цени на енергоносителите допълнително скъсяват срока за производство. "В един момент, когато разходите надделеят над приходите, унищожаваме растенията", заяви пред БНТ Иван Кабуров – оранжериен производител. В оранжериите на Иван в село Мало Конаре и в момента зреят тонове домати. Близо 60 процента от разходите са за отопление и заплати. Някои от работниците пътуват всеки ден по 120 километра до фермата, а през зимата може за останат без работа. "Ще бъда принуден да уволня работниците за около 4-5 месеца", добави още той. Малката семейна оранжерия на Данаил Данаилов, в която няма отопление вече приключва сезона. Последните домати са на пазара в Пазарджик. Цените са между 2 и 4 лева. За българското клиенти не липсват. "По-мекичък е и по-вкусен е", казва Данаил Данаилов. Според Иван Кабуров, секторът се нуждае от 20 млн. лева допълнителна субсидия, за да запази работните места и да удължи производството на български зеленчуци до декември. И продукцията да е с конкурентна цена на пазара. "Ако се покрият разходите за отопление ние ще имаме една сигурност за развитието на нашия бизнес и тогава ще предоставяме прясна продукция на бълг потребител", казва той. От бранша искат още въвеждането на безплатни опаковки за българските оранжерийни зеленчуци, с държавно лого и система за проследяване. Очакванията са новите правила да осветлят сектора и да защитят коректните селскостопански производители. |