© | Обичайният ви навик да ядете препечен хляб за закуска, обяд или вечеря може да причини значителна вреда на вашето здраве, казва онкологът Робърт Томас пред Mirror. Желателно е да избягваме препечените хрупкави картофи, както и прекалено препечените, стигнали до прегоряване, филийки хляб. И двете съдържат опасно високи нива на химикали, които са пагубни за човешкото здраве, коментира специалистът. Химикалът, който е доказан канцероген, се образува от реакцията между аминокиселините, захарите и водата, които се съдържат в картофите и хляба, когато са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.
Специалистът обяснява, че готвенето на нишестени и сладки храни при високи температури води до образуването на токсични съединения, наречени акриламиди. Те могат да увредят ДНК и да увеличат риска от развитие на рак. Лекарят отбелязва, че колкото по-тъмна е кората на хляба, толкова по-опасен е той за здравето. Той призова хората да спрат да ядат прегорели препечени филийки. Акриламидът сам по себе си е невротоксин, което означава, че когато се приема в големи количества, той причинява увреждания в мозъка, водещи до разрушаване на нервните клетки, обяснява докторът. Високите му нива в организма могат да причинят слабост, мравучкане и изтръпване на горните и долните крайници. Могат да се появят и проблеми с равновесието и двигателната координация, пише "Ретро".
Изследванията доказват, че акриламидът е съединение, което причинява рак на храносмилателния тракт. Той е вещество, което се отлага в тъканите за много дълго време и има способността да се свързва с ДНК, което води до мутации в клетките. Акриламидът има и неблагоприятно въздействие върху сърцето и предизвиква възпаления в целия организъм. |