Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Любимо варненско училище празнува днес
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 14.12.2023Коментари ()6269
©
Любимо и легендарно варненско училище празнува днес. Това НУИ "Добри Христов", по-известно като Музикалното. Днес то отбелязва патронния си празник - рождената дата на големия варненски и български композитор, и общественик - Добри Христов.

По повода днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морския град ще се проведе Галаконцерт - публиката ще бъде зарадвана от състави и солисти, готвили се дълго за този представителен спектакъл - Младежки симфоничен оркестър, Духов оркестър, Камерен оркестър, Китарен ансамбъл, Гайдарски оркестър, Народен оркестър и хор, Акордеонен ансамбъл, както и танцови формации от специалности "класически танц" и "български танци".

С Галаконцерта ще бъдат закрити празничните събития по повод Деня на Националното училище по изкуствата във Варна. Те стартираха на 11 декември, когато в Концертната зала на легендарното училище бе представен клавирният рецитал "Пианото пее и танцува".

Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна е държавно училище под управление на Министерство на културата на Република България. Разполага с 3 концертни зали /100, 80, 60 места/, 28 кабинета за индивидуална и специализирана подготовка, 16 класни стаи, 2 компютърни кабинета, кабинети за специализирана професионална подготовка, богата библиотека, физкултурен салон и игрище, 2 балетни зали.

В дневна форма се обучават ученици от I до ХІІ клас. В училището се предлага целодневно обучение за ученици от I до IV клас. Изучават се 29 специалности в 4 професионални направления: музикално изкуство (всички класически и народни музикални инструменти, класическо, поп и джаз и народно пеене), танцово изкуство (класически танц и български танци), изящни изкуства (живопис, графика и скулптура) и дизайн (рекламна графика).

Патронът на училището - бележития българин Добри Христов е представител на т.нар. "първо поколение“ композитори. С цялостната си изява той е най-крупната фигура в българската музика и музикална култура в първите две десетилетия на ХХ век. Завършва гимназия и работи като основен учител във Варна. Съосновател и диригент на музикалното дружество “Гусла" в града (1899 г.). Добри Христов е един от най-видните изследователи на българския музикален фолклор. Неговата дейност има основополагащо значение за музикалната педагогика и музикознание.

Честит празник на всички настоящи и бивши възпитаници на училището!


https://www.varna24.bg/novini/varna/Lyubimo-varnensko-uchilishte-praznuva-dnes-1932034
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.