Натрият е вредната съставка в готварската сол, от която трябва да се пазим. "Той води до задържане на вода в организма и повишаване на кръвното. Дневният прием на натрий не бива да надхвърля 2,3 грама", каза още доц. Георгиев. Той се съдържа в големи количества в минералната вода, както и в част от консервантите, които се влагат в храните. Содата бикарбонат, която имаме навика да пием при болки в стомаха, също е с богато съдържание на натрий. Затова лекарите препоръчват да четем добре етикетите на храните, които купуваме. По този повод специалистите съветват да се консумират повече плодове и зеленчуци, богати на калий - праскови, кайсии, банани. Чаша червено вино на ден препоръчват лекарите за хората, които имат проблеми със сърцето и сърдечно-съдовата система. "Вино и сърдечно-съдов риск" бе темата, представена по време на националната кампания за здравословно хранене, която се проведе през почивните дни във Варна, представена от доц. д-р Борислав Георгиев от Университетската кардиологична болница в София. Ако се консумира по чаша червено вино на ден, сърдечно-съдовият риск е най-малък. Ако количеството надвиши две чаши, тогава се увеличава рискът от развитие на карциноми и цироза, каза доц. Георгиев. "Само червеното вино има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, заради наличието в него на полифеноли. Те обаче не се съдържат в бялото и в безалкохолното вино", каза още специалистът.
Акцент на хранителния режим при диабет постави доц. д-р Даниела Попова от УМБАЛ "Царица Йоанна". 5-6 пъти хранене на ден, като се ограничава консумацията на концентрирани въглехидратни храни, както и да се избягва употребата на напитки с кофеин, препоръча доц. Попова. Сред храните с най-добър гликемичен индекс тя посочи леща, боб, грах, овесени ядки, както и макарони от твърда пшеница. Жените с гестационен диабет пък подлежат на енергийна рестрикция и трябва да повишат приема на белтъчини, допълни специалистът.
Източник: в. "Позвънете новини" |