Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Край на пластмасовите кутии за плодове и зеленчуци в магазините в ЕС: Блокът постигна споразумение за намаляване на отпадъците
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 05.03.2024Коментари ()1465
©
ЕС постигна споразумение за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, съобщава Reuters.

Европейският съюз постигна споразумение по нов закон за намаляване на отпадъците от опаковки и забрана на пластмаси за еднократна употреба като чанти за супермаркети и мини бутилки за шампоани в хотелите, но с изключения за определени сектори.

Преговарящите от Европейския парламент и Белгия, която в момента е председател на Европейския съюз, се споразумяха късно в понеделник за целите за намаляване на опаковките с пет процента до 2030 г. и с 15 процента до 2040 г.

Споразумението също така предвижда до 2030 г. всички опаковки да бъдат направени от материали, които могат да бъдат рециклирани. Дотогава забраната ще важи за пластмасови артикули за еднократна употреба като чинии, чаши и кутии, използвани от ресторанти за бързо хранене, пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци, подложки за багаж на летищата и подобни стоки.

Предложението гласи, че така наречените "устойчиви химикали" (PFAS) няма да могат да се използват в опаковки, които влизат в контакт с храни. Всеки европеец произвежда почти 190 килограма отпадъци от опаковки годишно.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Krai-na-plastmasovite-kutii-za-plodove-i-zelenchuci-v-magazinite-v-ES-Blokut-postigna-sporazumenie-za-namalyavane-na-otpaducite-2028543
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.