Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
КЗП санкционира магазин, прилагал две цени за една стока
Автор: Екип Varna24.bg 12:50 / 02.11.2010Коментари ()624
© Varna24.bg
Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкционира магазин от верига за хранителни стоки, която поставя две цени на няколко вида продукти и ощетява потребителите като прилага по-високата. Контролно маркиране на касовия апарат в обекта на произволно избрани млечни и месни изделия показа, че поставените от търговеца цени на стелажите са по-високи с от 30 стотинки до 1 лев в сравнение с тези на етикетите на производителя. На практика потребителите заплащат по обявените на стелажите цени, но най-често разбират това едва на касата или след като са платили сметката.

Това нарушение е констатирано за трети път от инспекторите и въпреки налаганите санкции, търговецът продължава да обявява две цени в магазина си за един и същи вид стоки. Повтаряемостта му означава, че тези действия са умишлена нелоялна търговска практика. Председателят на КЗП Дамян Лазаров забрани със своя заповед прилагането й в бъдеще.
Няма забрана търговецът да променя цената на производителя, но следва да поставя своята така, че за потребителя да е ясно колко ще заплати при покупката на тази стока от конкретния обект. Нелоялността му в случая се изразява в това, че обявява две цени за една и съща стока и прилага по-високата.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/KZP-sankcionira-magazin-prilagal-dve-ceni-za-edna-stoka-203664
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.