Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едва 4% от българските студенти участват в програми на ЕС за обмен
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 03.11.2010Коментари ()942
© Varna24.bg
Едва 4% от българските студенти участват в програми на Европейския съюз за студентски обмен. Тази тъжна статистика обяви евродепутатът Ивайло Калфин, който е на посещение във Варна, за да даде гласност на проект за образователните програми и достъпа до пазара на труда в Европейския съюз. Въпреки че всички студенти имат достъп до интернет, където са публикувани условията по тези програми, само 20% от младите хора се интересуват от тях. Повече от половината студенти (54%) оправдават слабия интерес с липсата на средства за престоя в чужбина. 28% от тях пък признават, че не знаят достатъчно чужди езици.

Калфин обяви, че основният проблем - финансовият, може да се реши. Има идея чрез Европейската инвестиционна банка и национално финансиране да се осигури кредитиране за студентите, за да се насърчи тяхната мобилност.

Евродепутатът обясни, че в европейските страни, където студентите и преподавателите са подвижни и има обмен между университетите, образованието се изравнява. "Ние изграждаме някакво висше образование под похлупак. Някои хора го харесват и казват - това е образованието. Под този похлупак около 20% от студентите не знаят за какво са там - или се чудят какво търсят в университета, или учат, за да вземат диплома, каквато и да е тя. Не само нямаме достатъчно участие в европейски програми, ние нямаме и движение в страната - университетите са страшно регионализирани", коментира Калфин.

Той е сред хората, които настояват да се премахне сложната процедура по признаване на дипломи от европейски университети. Евродепутатът за пореден път каза, че изискването една диплома да бъде призната още веднъж в България нарушава европейското законодателство. "У нас процедурата е безумна, скъпа и бавна, продължава над 6 месеца", възмути се Калфин.

По този въпрос той е сезирал европейските институции. "Много жалко ще бъде, ако се стигне дотам Европейската комисия да заведе процедура срещу България в Европейския съд", коментира бившият външен министър.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Edva-4-ot-bulgarskite-studenti-uchastvat-v-programi-na-ES-za-obmen-203975
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.